8 ALIMENTE care scad REZISTENȚA la INSULINĂ și sunt la fel de eficiente ca medicamentele anti-diabetice
Sindromul rezistenței la insulină, cunoscut și sub numele de sindromul metabolic X înseamnă pierderea sensibilității organismului la insulină.
Insulina este un hormon care determină celulele să se deschidă și să absoarbă glucoza din sânge.
În rezistența la insulină, celulele devin insensibile la insulină. Ele ignoră instrucțiunile și nu se mai deschid pentru a primi glucoza. Corpul începe să producă mai multă insulină pentru a face auzit acest mesaj, însă fără succes.
Utilizarea ineficientă a insulinei duce la acumularea de glucoză în sânge. Nivelurile insulinei cresc tot mai mult, și odată cu ele și greutatea corporală, tensiunea arterială, riscul de boli cardiace, îmbătrânire prematură, cancer, și în cele din urmă riscul de diabet.
Asociația Americană a Diabetului estimează că 50% din persoanele cu rezistență la insulină și prediabet vor dezvolta diabet de tip 2 dacă nu iau măsuri de modificare a stilului de viață.
O persoană poate fi rezistentă la insulină ani de zile fără să știe acest lucru. Această condiție nu produce simptome recognoscibile. De aceea este importantă verificarea nivelurilor de glucoză regulat.
_______________________
Cuprins
ALIMENTE ȘI PLANTE CARE SCAD REZISTENȚA LA INSULINĂ
Site-ul Greenmedinfo prezintă 8 alimente și plante care pot ajuta la restaurarea și menținerea sensibilității la insulină.
TURMERICUL
Este considerată cea mai eficientă substanță pentru prevenirea diabetului.
Un studiu din 2009 a arătat că compusul activ din turmeric – curcumina, este de 500-100.000 de ori mai eficient decât medicamentul antidiabetic Metformin în activarea absorbției glucozei.
Un alt studiu, efectuat pe 240 de adulți prediabetici a arătat că nici unul din pacienții care au primit curcumină (250 mg de pe zi, timp de 9 luni) nu au dezvoltat diabet. 16,4% din cei care nu au primit cucurmină au făcut diabet.
Acest lucru înseamnă că turmericul are o eficiență de 100% în prevenirea instalării diabetului la cei cu risc.
GHIMBIRUL
Rudă apropiată a tumericului, ghimbirul are efecte antidiabetice asemănătoare.
Un studiu dublu-orb realizat pe 88 de persoane diabetice a arătat că grupul care a primit ghimbir (3 capsule conținând 1 g de pulbere de ghimbir pe zi, timp de 2 luni) a raportat o scădere de 10,5% a glicemiei à jeun (în condiții de repaus alimentar). Grupul placebo a avut parte de o creștere de 21%.
În plus, sensibilitatea la insulină a crescut semnificativ la grupul care a primit ghimbir.
Într-un alt studiu, cercetătorii au demonstrat că o doză de 1600 mg de ghimbir pe zi îmbunătățește markerii de diabet, inclusiv sensibilitatea la insulină.
Multe alte studii au demonstrat eficiența ghimbirului în combaterea diabetului, aici.
SCORȚIȘOARA
Continuând lista substanțelor antidiabetice, găsim scorțișoara pe locul 3. Studiile au arătat că această mirodenie poate normaliza nivelurile de glucoză din sânge la persoanele cu diabet de tip 2 prin îmbunătățirea răspunsului la insulină.
O meta-analiză realizată pe 8 studii clinice a arătat că scorțișoara și extractele de scorțișoară reduc nivelurile de glicemie à jeun. Mai precis, scorțișoara încetinește timpul de golire a stomacului după masă.
Subiecții dintr-un studiu care au mâncat un bol cu budincă de orez cu scorțișoară (1 linguriță) au avut o rată mai mică de golire a stomacului. Rata a scăzut de la 37% la 34,5%.
Un alt studiu a arătat că mai puțin de ½ linguriță de scorțișoară pe zi reduce nivelul zahărului din sânge la persoanele cu diabet de tip 2.
Atenție, în scop terapeutic se recomandă doar scorțișoara indiană, numită Ceylon. Scorțișoara chinezească, numită Cassia, conține cantități mai mari de cumarină, o substanță care poate cauza toxicitate la ficat dacă este administrată în doze mari sau pe termen lung.
EXTRACTUL DE FRUNZE DE MĂSLIN
Cercetătorii de la Universitatea din Auckland au demonstrat că extractul de frunze de măslin reduce sensibilitatea la insulină. 46 de bărbați supraponderali au fost împărțiți în 2 grupuri. Un grup a primit capsule cu extract de frunze de măslin, celălalt grup a primit un placebo.
După 12 săptămâni, grupul care a primit extract de frunze de măslin a avut o rezistență la insulină mai mică cu 15% și o creștere de 28% a productivității de celulele producătoare de insulină din pancreas.
Autorii studiului au concluzionat că acest produs are efecte comparabile cu cele ale medicamentului Metformin.
FRUCTELE DE PĂDURE
Studiile sugerează că organismul are nevoie de mai puțină insulină pentru reglarea zahărului din sânge dacă o masă conține fructe de pădure.
Un studiu pe femei sănătoase din Finlanda a arătat că adăugarea de fructe de pădure la o masă cu pâine albă a redus creșterea bruscă a glucozei de după masă.
Căpșunile, afinele și merișoarele s-au dovedit eficiente în acest sens.
SEMINȚELE DE NEGRILICĂ
Un studiu pe 94 de diabetici a arătat că doar 2 grame de semințe de negrilică (Nigella Sativa) reduc semnificativ rezistența la insulină.
SPIRULINA
Un studiu pe pacienți cu rezistență la insulină a arătat că spirulina crește rezistența la insulină cu 224,7%, iar soia o scade cu 60%. Participanții au primit câte 19 g de spirulină/soia pe zi, timp de 2 luni.
BERBERINA
Berberina este o substanță amară prezentă în rădăcinile unor plante precum Goldenseal. Se găsește în comerț sub formă de capsule.
Studiile au arătat că este la fel de eficientă ca 3 medicamente anti-diabetice: Metformin, Glipizid și Rosiglitazonă.
_______________________
Surse:
1. Greenmedinfo, Reverse Insulin Resistance With These 8 Foods: http://www.greenmedinfo.com/blog/reverse-insulin-resistance-these-8-foods
2. Healthline, Signs of Insulin Resistance: https://www.healthline.com/health/diabetes/insulin-resistance-symptoms
3. Viața cu Diabet, Diferenta intre prediabet si rezistenta la insulina (sau sindromul metabolic X): http://viatacudiabet.ro/diabetul/diabet-zaharat-tip-2/diferenta-intre-prediabet-si-rezistenta-la-insulina-sau-sindromul-metabolic-x-161