Nuca de COCOS conține grăsimi cu proprietăți anti-colesterol, antibacteriene și antivirale

Deși doar o treime din populația lumii consumă se bucură de gustul unic și beneficiile acestui fruct, românii pot găsi nucă de cocos și multe alte fructe exotice în marile supermarketuri de la noi, care se vând la bucată: mango, ananas, avocado, kaki, rodii.

Miezul de nucă de cocos proaspăt nu se compară cu fulgii de cocos pe care-i găsim în magazine, care sunt foarte uscați și îndulciți. Miezul dintr-o nucă de cocos proaspăt spartă este foarte cărnos, consistent și aromat.

Nucă de Cocos – Beneficii

Acesta este bogat în mangan, seleniu, fier, fosfor, magneziu, zinc, cupru și fitosteroli. Deși conține foarte multe grăsimi saturate, acestea nu dăunează sănătății cardiovasculare, așa cum s-a crezut, ci sunt chiar benefice sistemului cardiovascular, și nu numai.

Nuca de cocos conține trigliceride de lanț mediu, un tip de acizi grași de lungime medie care se metabolizează diferit față de acizii grași de lanț lung, regăsiți în mare parte în dieta noastră. În plus, primii conțin mai puține calorii.

Acizii grași de lanț mediu ajung din tractul digestiv direct în ficat, unde sunt folosiți rapid ca o sursă imediată de energie, sau sunt transformați în cetone, compuși chimici cu efecte benefice asupra persoanelor cu tulburări cerebrale, precum Alzheimer sau epilepsie.

Acizii grași de lanț mediu ajută la scăderea colesterolului și a riscului de ateroscleroză. Unul din acești acizi grași saturați din nuca de cocos se numește acid lauric, care poate ajuta la pierderea în greutate.

Acidul lauric se transformă în monolaurină, un compus regăsit în laptele matern, care întărește imunitatea bebelușului.

Nucă de Cocos – Beneficii

Acizii grași de lanț mediu din uleiul de cocos au proprietăți antibacteriene și antivirale puternice. Un studiu a arătat că dietele bogate în acizi grași de lanț mediu au avut efecte mai bune asupra pacienților infectați cu HIV și cu diaree cronică, probleme de absorbție a nutrienților și scădere în greutate.

Nuca de cocos este de asemenea bogată în fibre, care la rândul lor dau sațietate și ajută la controlul nivelurilor de colesterol și zahăr din sânge.

Nuca de cocos proaspătă se poate consuma ca atare, în cantități mici, sau se poate adăuga în diferite preparate: iaurt, salate de fructe, legume sau verdețuri, deserturi crude etc.

Dacă doriți să aflați cum se poate sparge rapid o nucă de cocos, vizualizați acest articol.

Surse articol:
1. http://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3106/2
2. http://www.livestrong.com/article/249615-the-nutritional-value-of-coconuts/
3. http://www.livestrong.com/article/436023-lauric-acids-benefits-for-the-body/
4. http://foodfacts.mercola.com/coconut.html
5. https://authoritynutrition.com/top-10-evidence-based-health-benefits-of-coconut-oil/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.