Lacul Gâlcescu, frumuseţea ascunsă a Munţilor Parâng

Cunoscut și sub denumirea de Câlcescu, Lacul Gâlcescu se găsește într-o cuvetă de eroziune glaciară, fiind situat la o altitudine de 1.925 de metri, în Munții Parâng.

20 Transalpina - Lacul Galcescu

Lacul Galcescu

Descriere Lacul Gâlcescu

Lacul glaciar, declarat monument al naturii, se vrea a fi împrejmuit de o rezervație naturală, înființată încă din 1932, ceea ce face ca întreg peisajul pitoresc să fie declarat arie de o deosebită importanță geologică, floristică și peisagistică.

Despre Lacul Gâlcescu se poate spune că reprezintă cel mai întins iezer glaciar din acest masiv, întinzându-se pe o suprafață de 31.260 metri pătrați și a cărui adâncime ajunge la maximum 9,3 metri.

lacul-galcescu-5

Lacul Galcescu

Situat într-o vale imensă, numită de localnici și căldarea lacurilor, Lacul Gâlcescu, situat la nord-est de Parângul Mare,  este inclus în complexul de lacuri situate într- zonă cu aspect etajat, proporționat pe mai multe trepte.

Pe cea mai înaltă treaptă a complexului de lacuri se găsește ”Căldarea Dracului”, ca mai apoi, o latură mai jos, să își facă apariția și ”Lacul păsării”, lacurile Vidal și Pencu, urmând ca Lacul Gâlcescu să apară ca un spectacol savuros, de la care cu greu se poate îndepărta privirea.

parang transalpina lacul galcescu ranca 9pg

Lacul Galcescu

Vegetația și fauna

Cadrul natural de o frumusețe rară, este presărat, spre partea sudică, de blocuri mari de grohotiș, în timp ce malurile nordice estice și vestice se prezintă ca fiind acoperite de un covor de jnepeni și totodată înierbate.

Ceea ce aparent par doar două firicele firave de apă , izvorâte din marginea nordică a lacului, se transformă într-o sursă inepuizabilă de alimentare a spectaculoaselor cascade, ce formează izvorul principal al Lotrului.

2-Cascada-Moara-Dracului

Cascada Moara Dracului

Partea nordică adăpostește, la rândul său, o plapumă care în realitate reprezintă o mlaștină de turbă ce îmbrățișează o interesantă floră. Mai mult decât atât, în zonă se întâlnește o specie de plantă rară, protejată, de astfel, prin lege, cunoscută ca Potentilla Haynaldiana.

Bulbuci_5

Bulbuci de munte

În zona Lacului Gâlcescu, declarată rezervație naturală, mai pot fi întâlnite și deosebitele specii de plante ca ghințură galbenă, Salix bicolor, Carex dacica longifolia, stefureaci  și bulbuci de munte, flori care însuflețesc stâncile montane și trezesc la viață până și cele mai anoste peisaje.

lacul-galcescu-4

Lacul Galcescu

În completarea cadrului natural de o frumusețe neasemuită, redată cu succes de Lacul Gâlcescu, într-o zonă izolată, vin și elegantele specii de capre negre, alte exemplare ce populează magnifica zonă fiind reprezentate prin lup, urs, mistreț, vulpe, râs și pisică sălbatică.

picture-317

Capre negre

Pe ramura sudică a Parângului, stau să se răsfețe în voie, în briza climei mediteraneene, vipera cu corn și broasca țestoasă de uscat, în stâncăriile piscurilor alpine făcându-și cuibul acvila de munte și corbul, ca adevărați străjeri ai lacului.

De aici nu trebuie uitați nici păstrăvii, prezenți  din abundență în Lacul Gâlcescu, ca de altfel, singurul lac populat cu păstrăvi în mod natural.

Lacul-Gâlcescu-monument-al-naturii

Lacul Galcescu

Accesul către Lacul Gâlcescu

Cu un echipament corespunzător, turiștii pasionați de drumeții montane se pot avânta în inima sălbăticiei pe patru trasee special amenajate, începând de pe Vârful Păpușa pe Transalpina, din partea de nord dinspre Obârșia Lotrului, din partea de sud dinspre orașul Novaci, până la cel din partea de vest dinspre orașul Petroșani.

25 Varful Papusa, Iezer-Papusa

Varful Papusa

Cel mai indicat traseu turistic către Lacul Gâlcescu rămâne, însă, din Novaci, pe DN67 C (Transalpina) spre Rânca, cu drumul de legătură Novaci-Obârșia Lotrului-Sebeș-Alba.

630x354_13996582340750db0a

Transalpina

La 10 kilometri de Stațiunea Rânca, după Vârful Păpușa, se urmează traseul turistic, marcat cu bandă roșie.

1 comentariu

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.