Castelul Cantacuzino din Bușteni, tărâm misterios

Construit în 1911, la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino, fost ministru al României, între anii 1899-1900 și 1904-1907, Castelul Cantacuzino din Bușteni reprezintă o importantă valoare arhitectonică, artistic, istorică și documentară.

Castelul Cantacuzino

Castelul Cantacuzino

Construit în stil neoromânesc, frumosul castel este înconjurat, la rândul său, spre alte obiective turistice naturale, printre care un parc, ale cărui alei se îndreaptă către grotă, fântâni arteziene și cascade. Întins pe o suprafață de 3148 metri pătrați, Castelul Cantacuzino este construit din piatră și cărămidă, adăpostind, totodată, o colecție de heraldic, nemaintalnita în România.

Ambianța interioară a castelului poartă spre un tărâm magic, încărcat de romantism, printr-un repertoriu decorativ constituit din vitralii, console, stucomarmură, balustrade din lemn, plafoane cu grinzi pictate, balustrade din piatră sau lemn forjat, cu foronerie turnată în bronz și ornamentată în cel mai bogat mod cu putință. Meșteșugul artistic își pune amprenta și pe șemineele construite din piatră albă, decorate cu mozaicuri policrome, ce întăresc prezența unei atmosfere de reședința boierească, crescând astfel, valoarea inestimabilă a edificiului. Colecția de heraldică, din pavilionul central al castelului, este reprezentată de blazoanele familiilor înrudite prin alianță cu familia Cantacuzino, cât și de portete din ramură munteană ale membrilor familiei.

castel cantacuzino

Grădina de la poalele palatului este amenajată într-un stil cu bun gust, inspirată din moda capitalelor europene, căreia îi stau drept pază copacii aliniați de-a lungul aleilor drepte și trei fântâni arteziene. Asupra grotei misterioase din fața castelului planează încă un semn de întrebare, aceasta ieșind cu totul din decorul construcției fastuoase, cu un aer modern, însă apreciat ca un element raspunzatoar de crearea unei atmosfere romantice deosebite. Puțini sunt cei care cunosc legendele sumbre ale grotei în fața cărora nu contenesc în a-și face nenumărate poze. Se spune că existența grotei se trage încă de dinaintea construirii castelului, iar în nopțile furtunoase, pot fi văzute lumini nefirești, ce dansează în fața grotei, dar și năluci de fum, pe lângă zgomotele suspecte, sub forma unor vuiete deloc plăcute auzului.

interior castel cantacuzino

Legenda spusă din gurile bătrânilor spune că pe aceste locuri atârnă un blestem greu. Fenomele stranii aveau să înceteze însă, dup ace, la cererea soției Prințului, se construiește pe domeniu o bisericuță de lemn, în stil maramureșean, închinată Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. În 1948, o dată cu naționalizarea castelului, biserică este închisă, urmând ca abia 50 de ani mai târziu, în 1994, aceasta să fie din nou sfințită. Prin preluarea domeniului Cantacuzino de către comuniști, podoaba  și mobila prețioasă dispare, palatul fiind transformat în sanatoriu pentru bolnavii de TBC.

poza-bisericacantacuzino

Biserica de lemn a Castelului Cantacuzino

Lucrurile însă se pare că nu ar fi stat chiar cum se prezentau înainte de Revoluție, prin faptul că mașinile negre ale Securității frecventau într-un mod mai mult decât evident domeniul, de unde și zvonurile că beciurile castelului erau populate de dușmanii fostului regim, care erau torturați în cele mai groaznice moduri. De aici și legenda că sufletele chinuite ale acestora încă mai bântuie grota și împrejurimile castelului, comunicând cu adâncurile beciuri.

Castelul Cantacuzino din Bușteni

Castelul Cantacuzino din Bușteni

Program de vizitare

Luni-Joi, între 10:00-19:00; Vineri-Duminică, între 10:00-20:00, cu intrarea din oră în oră.

Vizitarea se face prin asistență gratuită, cu ghid în limba română. Pentru limba engleză, este necesară o discuție telefonică, pentru stabilirea detaliilor.

Tarife intrare

Adult- 23 lei; Pensionar- 17 lei; Student- 17 lei

Copii- 11 lei, între 12-18 ani; 06 lei, între 06-11 ani; gratuit, sub 6 ani

Persoane cu dizabilități-3,5 lei

Adult însoțitor- 11 lei

Taxa foto-video: 500lei-800 lei, respectiv 700 lei- 1.200 lei

Acces rutier:  pe DN1-București (A1)-Ploiești-Sinaia-Bușteni-Predeal-Brașov

Acces feroviar: Cu trenul în gara din Bușteni, din toate colțurile țării, prin Brașov sau prin Ploiești

1 comentariu

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.