Ciocolata neagră reduce considerabil rezistența la insulină în diabet – dr. Daniela Petrache
√ Bazat pe studii științifice
Ciocolata este o tratație delicioasă, dar totodată foarte sănătoasă.
Secretul ei este bogăția de compuși cu rol antioxidant, care ne apără de multe boli.
Pot diabeticii să mănânce ciocolată neagră? Da, spune diabetologul Daniela Petrache.
Cu condiția să fie câteva pătrățele pe zi și nu o tabletă întreagă odată.
„Antioxidanții prezenți în ciocolată ajută organismul să utilizeze insulina mai eficient și în felul acesta să reducă glicemia”.
Iată deci, că ciocolata nu este doar permisă, ci chiar indicată și benefică în diabetul zaharat.
Ciocolata contribuie la ameliorarea acestei boli, care apare din cauza creșterii rezistenței la insulină.
Efectele ei se datorează conținutului de flavonoizi din cacao.
Citește și – Ciocolată neagră poate fi considerat un aliment complet
Cuprins
Efectele consumului de ciocolată neagră în diabet
Studiile recente au arătat că acești antioxidanți ameliorează rezistența la insulină prin câteva mecanisme:
- îmbunătățesc funcția endotelială
- alterează metabolismul glucozei
- reduc stresul oxidativ
- favorizează eliberarea insulinei
Totodată, au o acțiune cardioprotectoare semnificativă.
Cacaua crește sensibilitatea la insulină
Stresul oxidativ este considerat de cercetători principalul vinovat al insulino-rezistenței.
O altă legătură importantă este cea dintre rezistența la insulină și funcția endotelială.
Prin efectele sale asupra endoteliului, cacaua afectează pozitiv și sensibilitatea la insulină.
Încetinește progresia diabetului de tip 2
Datele din mai multe studii sugerează că aceasta poate încetini progresia diabetului de tip 2 și ameliora rezistența la insulină la persoanele cu sindrom metabolic.
Citește și – 5 moduri prin care ciocolata neagră ne poate ajuta să slăbim (studii)
Torodată, cacaua poate preveni complicațiile de tip cardiovascular la pacienții cu diabet.
Un sfat extrem de important pentru diabetici și nu numai, este alegerea celor mai bune sortimente de ciocolată.
Cum alegem cel mai bun tip de ciocolată?
Rafturile magazinelor sunt pline cu tablete de ciocolată. Unele mai atractive ca altele.
Nu toată ciocolata neagră din comerț este sănătoasă sau indicată în diabet.
Primul aspect pe care trebuie să îl luăm în considerare când citim eticheta este concentrația de cacao.
De preferabil, ciocolata pe care o cumpărăm trebuie să aibă minim 70% cacao.
Al doilea element la care să fiți atenți când alegeți ciocolata este conținutul de zahăr.
Trebuie să știți că inclusiv ciocolata fără zahăr conține glucide.
Alegeți un sortiment fără zahăr, eventual îndulcit cu stevia, eritritol, manitol sau alt îndulcitor ce nu crește glicemia.
O porție de ciocolată neîndulcită trebuie să aibă în jur de 15-30 de grame de glucide și nu mai mult.
Ciocolată neagră cu nuci sau migdale este de asemenea o alegere bună. Aceasta este mult mai sățioasă și vă împiedică să mâncați prea mult.
Citește și – Ciocolată neagră de casă – adevărată, pură
Surse articol:
1. Dr. Daniela Petrache, Ciocolata neagră și diabetul zaharat: https://www.youtube.com/watch?v=84Vq5UGDo7c&ab_channel=Dr.DanielaPetrache
2. Shah SR, Alweis R, Najim NI, et al. Use of dark chocolate for diabetic patients: a review of the literature and current evidence. J Community Hosp Intern Med Perspect. 2017;7(4):218-221. Published 2017 Sep 19: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5699188/