Roșcovele conțin fibre care scad grăsimile din sânge
Cercetătorii spanioli au descoperit că roșcovele influențează valoarea lipidelor din sânge.
Mai exact, fibrele insolubile din roșcove au determinat scăderea colesterolului total, colesterolulul LDL și trigliceridelor.
Cuprins
Polifenolii din roșcove scad grăsimile din sânge
Nu este o noutate faptul că alimentele bogate în fibre favorizează diminuarea grăsimilor din sânge.
Acest efect a fost constatat mai cu seamă în cazul fibrelor solubile.
Studiul de față a demonstrat că inclusiv fibrele insolubile au efect hipocolesterolemiant.
Roșcovele sau carobul este o sursă foarte bună de fibre insolubile, care sunt bogate în polifenoli.
Oamenii de știință de la Universitatea Complutense din Madrid au testat efectele polifenolilor din carob pe 88 de persoane cu hipercolesterolemie.
Studiul a fost unul de tip dublu-orb, randomizat și controlat prin placebo.
Participanții au consumat zilnic fie fibre cu 84% polifenoli insolubili (4 g, de 2 ori pe zi), fie un placebo cu maltodextroză.
Testele de colesterol și trigliceridele au fost realizat la începutul și la finele studiului, care a durat 1 lună.
Rezultate au arătat că fibrele insolubile au avut un efect pozitiv asupra lipidelor din sânge.
- au redus colesterolul total cu 17,8%
- au redus colesterolul LDL cu 22,5%
- au redus raportul dintre colesterolul LDL și HDL cu 26,2%
- au redus trigliceridele cu 16,3%
Nu au fost observate diferente majore pe durata studiului în momentul administrării placebo.
Acest studiu a arătat că fibrele bogate în polifenoli insolubili ar putea fi eficiente în prevenirea și tratarea hiperlipidemiei la oameni.
Nu este primul studiu realizat pe consumul de roșcove și colesterol.
În 2003, cercetătorii germani au realizat un studiu similar. Au evaluat efectele unui preparat din pulpa de carob, bogat în fibre insolubile pe pacienți cu colesterolul mărit.
Au fost recrutați 58 de voluntari. Toți participanții au consumat zilnic 2 porții de pâine și un baton de fructe cu sau fără fibre din carob (15 g pe zi). Studiul a durat 6 săptămâni.
Testele finale au arătat că aportul de fibre din carob a scăzut colesterolul LDL cu 10,5% și raportul LDL:HDL cu 7,9%.
La femei, fibrele din carob au scăzut de asemenea trigliceridele, cu 11,3%.
Concluzia autoriul a fost că un consum zilnic de alimente îmbogățite cu fibre din carob au efecte benefice asupra profilul lipidelor sangvine.
Beneficiile roșcovelor
Roșcovul sau carobul (Ceratonia siliqua) este un arbore veșnic verde, care face parte din familia leguminoaselor.
Fructele sale se numesc roșcove. Atât fructele, cât și păstăile sau tecile au valoare nutrițională și medicinală.
Sunt folosite încă din antichitate. Iată câteva din activitățile sale biologice:
- antibacteriene, antimicrobiene, antifungice
- antivirale
- antidiabetice
- antiaterogene (inhibă oxidarea lipidelor și inflamația)
- anticancerigene, antiproliferative
- antifibrotice
- antiaterosclerotice
- antioxidante
- antiinflamatoare
- anxiolitice, sedative
Vă prezentăm și câteva din utilizările etnomedicinale ale carobului:
- constipație, diaree
- dureri abdominale
- paraziți intestinali
- infecții virale și bacteriene
- febră
- tuse
- diabet
- obezitate
- menoragie
- herpes
Pudra de roșcove conține cupru, potasiu, calciu, zinc, seleniu, mangan, vitaminele B2, B3, B6 și B9. Nu are gluten.
Adăugarea pudrei de roșcove în preparatele culinare (aluaturi, deserturi, creme, băuturi) crește conținutul acestora de fibre, minerale și antioxidanți.
Pudra de roșcove poate înlocui pudra de cacao. Poate fi dată și copiilor, deoarece nu conține cofeină.
Precauții
Făina sau pudra de roșcove poate cauza astm sau rinită la persoanele sensibile sau alergice.
Datorită faptului că alterează nivelul zahărului din sânge, diabeticii ar putea fi nevoiți să ajusteze doza medicamentelor pe care le iau (ex. insulina).
Surse articol:
1. Agata P., Carob’s Insoluble fiber shown to reduce cholesterol levels, Herba Zest: https://www.herbazest.com/news/carob-s-insoluble-fiber-shown-to-reduce-cholesterol-levels
2. Baltasar Ruiz-Roso, José C Quintela, Ester de la Fuente, Javier Haya, Lourdes Pérez-Olleros, Insoluble carob fiber rich in polyphenols lowers total and LDL cholesterol in hypercholesterolemic sujects, Plant Foods Hum Nutr. 2010 Mar;65(1):50-6: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20094802/
3. H J F Zunft, W Lüder, A Harde, B Haber, H J Graubaum, C Koebnick, J Grünwald, Carob pulp preparation rich in insoluble fibre lowers total and LDL cholesterol in hypercholesterolemic patients, Eur J Nutr. 2003 Oct;42(5):235-42: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14569404/
4. Herba Zest, Carob: https://www.herbazest.com/herbs/carob
5. Abdullatif Azab, CAROB (Ceratonia siliqua): HEALTH, MEDICINE AND CHEMISTRY, December 2017, European Chemical Bulletin 2017(610):456-469: https://www.researchgate.net/publication/321533435_CAROB_Ceratonia_siliqua_HEALTH_MEDICINE_AND_CHEMISTRY