Mâncare de HRIȘCĂ, pentru diabetici și hipertensivi
Hrișca este o sămânță foarte hrănitoare, bogată în proteine, fibre și săruri minerale (magneziu, cupru, fosfor, cupru și mangan). Conține aminoacizi esențiali valoroși (triptofan, histidină, arginină și lizină) și vitamine din complexul B. Este mult mai bogată în calciu decât grâul integral.
Hrișca are proprietăți nutritive, energizante și protectoare pentru sistemul cardiovascular. Este un aliment recomandat mai ales persoanelor care au diabet sau hipertensiune arterială, sau au valori crescute ale glicemiei, colesterolului și tensiunii arteriale.
Efectele sale hipolipidice și benefice asupra inimii se datorează îndeosebi conținutului de rutin și alte flavonoide – compuși antioxidanți care susțin buna circulație a sângelui, previn formarea de cheaguri și oxidarea colesterolului LDL.
Magneziul din hrișcă ajută și el la relaxarea vaselor de sânge și la îmbunătățirea fluxului sangvin, susținând astfel sănătatea sistemului cardiovascular.
Pâinea din făină de hrișcă poate fi considerată o alternativă sănătoasă pentru pâinea din făină albă de grâu pentru diabetici. Hrișca este sățioasă și reduce nivelul glucozei din sânge și răspunsurile la insulină.
Cercetătorii canadieni au descoperit că o singură doză de extract de hrișcă a scăzut nivelul zahărului din sânge (la animalele de laborator cu diabet indus) cu 12-19% la 90 și 120 de minute după administrare.
Hrișcă cu legume – rețetă
Hrișca se prepară la fel ca orezul, și se servește ca atare. Pe lângă ingredientele listate mai jos, puteți folosi și puțin usturoi (uscat sau verde), și alte legume, precum ciuperci, măsline, broccoli etc.
Ingrediente
• 250 g de hrișcă
• 2 ardei grași roșu
• 1 ceapă
• 1 legătură de verdeață
• 1 lingură de ulei
• ½ linguriță de sare
Preparare
Curățați ceapa de coajă și îndepărtați cotorul ardeilor. Spălați-le bine și tocați-le mărunt. Puneți-le la undit într-o cratiță în care ați adăugat puțină apă. Lăsați-le 2 minute să se călească. Între timp, alegeți boabele de hrișcă, spălați-le bine și adăugați-le apoi în cratiță. Turnați apă clocotită, cât să acopere ingredientele.
Puneți capacul și lăsați hrișca să fiarbă circa 20 de minute la foc mic. După ce hrișca s-a înmuiat, adăugați uleiul și sarea. Amestecați și gustați. Dacă mai trebuie sare sau alte condimente, adăugați-le acum.
Spălați verdeața (pătrunjel, mărar) și tocați-o mărunt, apoi presărați-o deasupra mâncării. Stingeți focul și lăsați-o să se răcorească.
Această mâncare de hrișcă poate fi servită ca atare, cu o salată de legume sau verdețuri, sau ca garnitură la chiftele ori alte preparate.
Sursă: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=11