Salată aromată și sănătoasă din tulpini de ȚELINĂ (apio), VARZĂ, MĂR și sos de iaurt
Această salată este foarte aromată și ușor de preparat. Este o mâncare dietetică, întrucât nu conține maioneză, ci un sos de iaurt și lămâie. Ingredientul-cheie este tulpina de țelină, cunoscută sub numele de apio.
Foarte multe persoane se întreabă ce este apio. Au văzut acest ingredient în unele rețete de supe sau sucuri, și nu știu ce înseamnă. Apio este denumirea spaniolă dată tijelor unui tip de țelină de la care se consumă tulpinile.
Se găsește în marile supermarketuri și are numeroase beneficii pentru sănătate. Conține multe minerale, vitamine din complexul B, vitaminele A și C. Ajută la reglarea tensiunii și la scăderea colesterolului. Facilitează curățarea corpului de toxine, îmbunătățește circulația sângelui și previne constipația.
Salată de apio cu măr și sos de iaurt – rețetă
Ingrediente
• 2-3 tulpini de apio
• ¼ varză albă
• 1 măr
• 1 ceapă
• 150 g de iaurt
• 2 linguri de ulei de măsline
• zeamă de lămâie
• sare, piper după gust
Preparare
Spălați tijele de țelină și tăiați-le rondele (felii mici). Spălați varza și tocați-o fin. Procedați la fel cu ceapa. Nu curățați merele de coajă. Spălați-le bine, cu oțet și bicarbonat, și tăiați-le felii subțiri. Pentru a împiedica oxidarea, stropiți-le cu puțin suc de lămâie proaspăt stors.
Amestecați toate aceste ingrediente într-un bol încăpător.
Într-un vas separat, preparați dressingu-ul. Amestecați iaurtul cu zeama de lămâie, uleiul și condimentele, până obțineți un sos omogen. Dacă folosiți iaurt sau lapte bătut de casă, mixați ingredientele într-un blender, pentru a obține un dressing fin.
De asemenea, puteți toca tulpinile de țelină, varza și mărul în robot, dacă nu aveți timp suficient la dispoziție.
Turnați sosul de iaurt peste legume și amestecați ușor. Gustați de sare și de lămâie. Lăsați salata să stea la rece înainte de a o servi, pentru a permite aromelor să se întrepătrundă bine și salata să devină astfel mai gustoasă.