Pate vegetal crud, din rădăcinoase, nuci și semințe – rețetă sănătoasă

Hrana crudă, vegetală, este singurul tip de alimentație care ne poate furniza diversitatea de nutrienți de care organismul nostru are nevoie.

O rețetă foarte simplă, practică și accesibilă oricui este pateul de rădăcinoase, preparat cu nuci și semințe.

Pate vegetal

Imagine cu titlu sugestiv – pate vegetal: Isaac Wedin

Acest pate este mult mai sănătos decât pateul din comerț. Este hrănitor, satură rapid, are o aromă bogată, puțin dulce, de la morcov, pătrunjel și țelină.

Este ideal pentru zilele de toamnă și iarnă, când avem nevoie de mai multe minerale, vitamine și antioxidanți, dar și pentru zilele de post de miercuri și vineri sau în posturile de peste an.

Inclusiv „maioneza” este vegetală, preparată din nuci și semințe.

Pate de rădăcinoase – rețetă

Ingrediente

• 2 morcovi
• 1 țelină
• 1 rădăcină de pătrunjel
• 1 ceapă
• miezul de la 10 nuci
• 3 linguri de miez de floarea-soarelui
• ½ lămâie
• sare

Preparare

Puneți miezul de nucă de cu seară la înmuiat într-un bol cu apă și lăsați-le peste noapte.

A doua zi, puneți miezul hidratat în blender (sau robotul de bucătărie), împreună cu semințele, sucul stors de la jumătate de lămâie, 1 lingură de pudră de muștar (boabe de muștar măcinate).

Mixați și adăugați apă câte puțin, până obțineți o compoziție cremoasă, asemănătoare unei maioneze.

Dacă doriți să obțineți un gust mai bun, prăjiți puțin miezul de floarea-soarelui.

Spălați rădăcinoasele și curățați-le de coajă.

Tăiați-le cubulețele, apoi puneți-le în blender, peste maioneză, și mixați până când acestea se mărunțesc și totul se omogenizează. Adăugați la final sare, după gust, și eventual puțin ulei de măsline.

Transferați pateul obținut în caserole, și lăsați-l să stea la frigider câteva ore, pentru a căpăta un gust mai bogat și mai bun.

Puteți servi acest pate cu măsline, rondele de ceapă, roșie sau de ardei gras, pe pâine integrală, neagră sau toast, pe turte de casă sau pe biscuiți digestivi.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.