Cum să faci ESENȚĂ de LĂMÂIE în casă (rețetă + beneficii)
Nu doar pulpa și sucul lămâilor sunt importante din punct de vedere nutrițional și terapeutic, ci și cojile. Potrivit studiilor, coaja este mai mult decât un aromatizant pentru deserturi.
Unor le place aroma lămâii și păstrează coaja rasă pentru prăjituri, fără să știe că aceasta are efecte curative interesante. Coaja de lămâie conține un spectru larg de vitamine minerale și fibre esențiale pentru sănătate.
Consumul de coajă de lămâie este binefăcător sistemului cardiovasular. Aceasta ajută la scăderea nivelului colesterolului și la menținerea tensiunii arteriale sub control, datorită potasiului. Antioxidanții (polifenoli flavonoide) conținuți au de asemenea capacitatea de a reduce colesterolul LDL (rău). Mai mult, vitaminele C și P din coaja de lămâie ajută la curățarea vaselor de sânge.
Coaja de lămâie are de asemenea capacitatea de a crește imunitatea, de a ne apăra de cancer și de a îmbunătăți sănătatea oaselor (datorită calciului conținut).
Esență din coajă de lămâie – rețetă
Ingrediente
• 2 lămâi
• 250 ml de alcool pur
Preparare
Decupați coaja lămâilor cât mai subțire, fără părțile albe care sunt amare. Pentru a fi siguri că ați îndepărtat cât mai mult din pesticidele care se ascund în coajă, puneți cojile de lămâie la înmuiat într-un vas cu apă, oțet și bicarbonat. Lăsați-le 20 de minute, apoi frecați-le cu o perie.
Ștergeți-le bine de apă, tăiați-le fâșii sau bucăți mici și puneți-le într-un borcan de sticlă. Turnați peste ele alcoolul. Cel mai bun tip de alcool pentru extragerea aromelor și principiilor active din plante și alimente este vodca.
Vodca este de asemenea incoloră și inodoră, și nu modifică în nici un fel gustul final al produsului.
Puneți capacul, agitați bine borcanul, și lăsați să stea la macerat cel puțin 2 săptămâni. Pentru a obține o aromă mai intensă, lăsați cojile la macerat 1-2 luni.
Agitați zilnic borcanul. Când extractul a atins intensitatea dorită, strecurați lichidul printr-un tifon. Păstrați esența de lămâie astfel obținută în sticluțe mici, închise ermetic, la frigider sau într-un loc întunecos și răcoros.
Atenție, cojile de lămâie conțin mulți oxalați. De aceea, persoanele care au pietre la rinichi sau la bilă ar trebui să evite consumul de coji de lămâie.