Pate vegetal din HRIȘCĂ și SEMINȚE de IN (rețetă fără foc)
Din rețetarul preparatelor vegetale și crude, vă recomandăm această minunată rețetă de pate din hrișcă. Rezultatul este neașteptat de bun. Acest pate este 100% vegetal, și foarte sănătos. Seamănă cu fasolea bătută.
Pate de hrișcă și semințe de in – rețetă
Energizantă și nutritivă, hrișca este o sămânță asemănătoare cerealelor, utilizată cel mai des ca alternativă pentru orez, sub formă de terci sau pastă (pate).
Ingrediente
• 250 g de hrișcă
• 100 g de semințe de in măcinate
• 3 linguri de ulei de măsline
• 2 căței de usturoi
• ½ lămâie
• 50 ml de apă
• sare și alte condimente după gust
Preparare
Boabele de hrișcă se spală bine și se lasă la înmuiat peste noapte în apă (1 parte hrișcă, 2 părți apă). A doua zi dimineață, se pune hrișca înmuiată, semințele de in măcinate prin râșnița de cafea, uleiul de măsline, zeama proaspăt stoarsă de la lămâie și puțină sare în blender.
Se mixează totul până rezultă o compoziție cremoasă, cu o consistență asemănătoare unui pateu normal. Se poate pune și ceapă în compoziție. Ca și condimente, se poate folosi oregano, cimbru, piper sau boia de ardei dulce.
♣ Beneficii
Hrișca este o alegere bună pentru persoanele care sunt sensibile sau alergice la grâu sau alte cereale care conțin gluten. 150 g de hrișcă conțin 28% cupru, 21% magneziu, 18% fibre și 17% fosfor.
Acest pate este în mod deosebit benefic persoanelor care suferă de boli cardiovasculare sau diabet.
Dietele care conțin hrișcă au fost asociate cu un risc scăzut de lipide și hipercolesterolemie (colesterol mare) și hipertensiune arterială. Efectele sale benefice se datorează în mare parte conținutului bogat de flavonoide, în mod special rutină. Flavonoidele sunt fitonutrienți care protejează împotriva bolilor prin acțiunea vitamine C.
Nutrienții din hrișcă contribuie totodată și la menținerea nivelului de zahăr din sânge sub control prin efectul de scădere a glucozei sangvine și a răspunsurilor la insulină. Hrișca integrală s-a dovedit de asemenea utilă pentru satisfacerea foamei și creșterea senzației de sațietate.