Iaurtul Grecesc – Preparare Acasă și Beneficii Pentru Sănătate
Toți nutriționiștii ne recomandă iaurtul grecesc, despre care spun că este mult mai nutritiv, dietetic și sănătos decât celelalte variante de iaurt. Punctul cel mai atractiv este textura foarte cremoasă și densă a iaurtului grecesc, rezultată în urma eliminării zerului și lactozei din timpul preparării sale.
Rețetă Iaurt Grecesc
Veți vedea că rețeta este foarte simplă, asemănătoare cu cea a laptelui bătut, cu singura diferență că preparatul se strecoară la final, pentru a elimina excesul de lichid (zer), și pentru a deveni cremos.
INGREDIENTE
• 1 litru de lapte dulce
• 3 linguri de iaurt simplu
PREPARARE
Se pune laptele dulce la fiert, și după ce dă în clocot și face spumă, se ia de pe foc și se lasă la răcorit. Când laptele este puțin călduț, se toarnă într-un borcan, și se adaugă iaurtul. Borcanul se acoperă cu un prosop și se lasă la fermentat peste noapte în bucătărie, la loc cald.
A doua zi, preparatul se pune într-o sită acoperită cu o bucată de tifon, și se lasă la scurs deasupra unui alt borcan, pentru a elimina excesul de zer. Nu lăsați nici prea mult la scurs, deoarece în loc de iaurt veți obține brânză. Se dă în frigider cel puțin 4 ore înainte de consum.
Conținut nutrițional
Iaurtul grecesc are o cantitate dublă de proteine și jumătate din carbohidrații, sodiul și zahărul din iaurtul normal. Despre sodiu știm că crește riscul de hipertensiune arterială și boli de inimă, iar de zahăr ne ferim cu toții, pentru că îngrașă, și este nociv. Conținutul redus de carbohidrați le poate surâde diabeticilor, dar și celor care suferă de intoleranță la lactoză.
Proteinele au marele avantaj că ne mențin sătui mai mult timp și reduc semnificativ eforturile noastre de a slăbi. Cei care sunt la cura de slăbire, pot consuma iaurt grecesc cu fructe sau cereale (tărâțe de ovăz, semințe de in), sub formă de smoothie (făcute pastă la blender). Acest mic-dejun ne va oferi rapid senzația de sațietate pe parcursul zilei.
În plus, iaurtul grecesc conține foarte multe grăsimi și bacterii bune. Din acest motiv, și prețul său este dublu față de iaurtul românesc. Vestea bună este că putem prepara acest iaurt minunat acasă. Dacă-l cumpărați din comerț, alegeți iaurtul grecesc simplu. Variantele cu arome conțin mai mult zahăr și coloranți. Citiți eticheta, pentru a vedea dacă iaurtul este 100% natural.
Beneficiile iaurtului grecesc
- Sistemul digestiv. Unul din cele mai importante beneficii ale iaurtului grecesc este conținutul de probiotice, bacterii bune, care ajută la menținerea sănătății digestive – combaterea infecțiilor, diareei, constipației și dereglărilor de tranzit. Cu cât mai multe bacterii bune mâncăm, cu atât mai mic va fi riscul creșterii bacteriilor rele. Probioticele sunt de asemenea bune pentru cei care suferă de sindromul colonului iritabil sau boli intestinale precum boala Crohn sau colita ulcerativă.
- Tensiunea arterială. Cea mai simplă metodă de a ține sub control tensiunea arterială este prin dietă. Iaurtul grecesc este ideal pentru dieta hipertensivilor, deoarece conține puține grăsimi, foarte mult calciu, magneziu și potasiu, minerale care pot ajuta la întărirea inimii și scăderea tensiunii arteriale mari.
- Controlul greutății. Foarte mult studii au arătat că există o legătură importantă între consumul de produse lactate și pierderea în greutate. Un studiu realizat în 2010, publicat în Jurnalul American de Nutriție Clinică a arătat că indiferent de dieta urmată (mediteraneană, DASH, etc), cei care au consumat mai multe produse de lactate au slăbit mai mult decât cei care au consumat puține lactate.
- Sănătatea oaselor. Iaurtul grecesc conține foarte mulți nutrienți care contribuie la menținerea oaselor puternice și sănătoase: calciu, magneziu, fosfor, potasiu și proteine. Un studiu realizat la Școala de Medicină de la Universitatea din Washington a arătat că femeile aflate în perioada de menopauză sau postmenopauză care au consumat iaurt au avut un risc mai mic de osteoporoză.
pai asa il faceam si pe acasa,pe la tara si inca tot asa il facem doar ca nu-l mai si strecuram si doamne ce bun mai este si ne strecurat