Sfântul Pantelimon – vindecătorul bolnavilor şi ocrotitorul medicilor

Unul dintre cei mai iubiţi sfinţi din Sinaxarul creştin-ortodox este Sfântul Mucenic Pantelimon.

Este cinstit ca un mare doctor fără de arginţi care tămăduieşte pe cei bolnavi şi astăzi, la mii de anii după mutarea sa la Domnul.

Sfântul Pantelimon - vindecătorul bolnavilor şi ocrotitorul medicilor

Sfântul Pantelimon – vindecătorul bolnavilor şi ocrotitorul medicilor

Noi, românii, îl sărbătorim în fiecare an pe 27 iulie şi ne rugăm lui cu mare dragoste pentru vindecare trupească şi sufletească.

Viaţa Sfântului Pantelimon

Sfântul Patelimon s-a numit mai întâi Panteleon, care înseamnă „cel cu totul puternic ca un leu”. S-a născut în anul 284 în cetatea Nicomidia, pe vremea împăratului Maximian Galeriu.

Tatăl lui era păgân, iar mama sa creştină în taină. Mama îi vorbeşte mult despre Hristos şi nemurire, şi reuşeşte să îl atragă pe fiul ei la învăţătura creştină.

După moartea ei însă, tânărul avea să uite căile sfinte, cercetând mai curând filosofia. La sfatul tatălui său, urmează şcoala de Medicină de la Nicomidia. Priceperea şi înţelepciunea lui atrage atenţia împăratului, care doreşte să îl aibă ca medicul său personal.

Tânărul Pantelimon înviază un copil

Dragostea de Dumnezeu înfloreşte din nou în inima lui Panteleon odată ce îl întâlneşte pe Ermolae, un preot creştin care îl învaţă că Hristos este singurul doctor adevărat care poate vindeca şi trupului şi sufletul. Într-una din zile, acesta găseşte pe drum un copil muşcat de o năpârcă, zăcând mort.

Amintindu-şi de învăţătura bătrânului Ermolae, tânărul cheamă numele lui Hristos în ajutor, vrând să vadă dacă cele spuse de preot sunt adevărate. Minunea se petrece imediat, copilul înviind, iar nărpârca murind.

Panteleon devine Pantelimon

Aprins de dragoste dumnezeiască, tânărul medic primeşte sfântul botez în numele lui Hristos de la preotul Ermolae.

După moartea tatălui, sfântul avea să împartă toată averea la săraci şi să se dedice cu totul ajutorării aproapelui.

Fiind acum aprins de o râvnă dumnezeiască, sfântul medic tămăduia tot mai mulţi bolnavi, vindecând cele mai grele neputinţe şi suferinţe ale oamenilor numai prin rugăciune şi credinţă. Atât de mare era harul pe care Pantelimon îl primise de la Dumnezeu, încât toate tratamentele sale făceau minuni.

Neluând nici o plată pentru vindecările sale, mulţime de oameni bolnavi venea la Sfântul Pantelimon cu nădejdea tămăduirii.

Aceasta va atrage invidia celorlalţi medici din cetate. Împăratul Maximian hotărăşte să le facă dreptate chinindu-l pe Sfântul Pantelimon pentru credinţa lui în Hristos.

Mucenicia Sfântului Pantelimon

Oamenii împăratului îl leagă pe Pantelimon de un stâlp, scrijelindu-i tot trupul cu gheare de fier. Îi ard apoi rănile cu făclii, dar flăcările se sting şi rănile mucenicului se vindecă prin minune.

Este apoi aruncat în plumb topit şi sufundat în mare, legat de o piartă mare. Ieşind nevătămat, mucenicul este dat spre mâncare fiarelor, dar în faţa lui fiarele prind a se îmblânzi.

Înfuriat la culme, împăratul porunceşte ca sfântul să fie legat de o roată cu zimţi şi să fie aruncat de la înălţime în mijlocul cetăţii. Însă nici de această dată chinurile nu au efect, pentru că Hristos îl eliberează pe Sfântul Pantelimon din legături, iar piatra cade în cele din urmă peste o mulţime de păgâni.

În cele din urmă, sfântului îi este tăiat capul şi trupul aruncat în foc. Când s-a despărţit sufletul sfântului de trup, un glas mare s-a auzit din cer: „Slujitor credincios, dorinţa ta va fi acum indeplinită, porţile cerului îţi sunt deschise, cununa ta e pregatită.

Vei fi de-acum înainte adăpost deznădăjduiţilor, ajutor celor încercaţi, doctor bolnavilor şi teroare demonilor. De aceea, numele tau nu va mai fi Pantoleon, ci Pantelimon”. Pantelimon înseamnă „cel tu totul milostiv”.

Minuni la moartea sfântului

Din rana sfântului nu a curs sânge, ci lapte, ca şi în cazul Sfintei Muceniţe Ecaterina. Tot atunci, copacul de care a fost legat a rodit pe loc.

Când credincioşii au scos trupul mucenicului din cenuşă, au văzut că acesta era neatins de foc. De atunci, moaştele Sfântului Pantelimon aduc vindecare tuturor celor care i se închină cu credinţă.

Moaştele sfântului s-au răspândit în toată lumea. Au fost aduse părticele şi în România din Orientul Apropiat.

Astăzi, credincioşii se pot închina la racla cu moaştele Sfântului Pantelimon în Catedrala din Constanţa. În fiecare an, la data de 26 iulie, are loc procesiunea cu sfintele moaşte ale Sfântului Pantelimon pe străzile oraşului.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.