Vindecarea Trupească şi Sufletească – Taina Sfântului Maslu

Nu toţi se vindecă de boli şi nimeni nu scapă de ceea ce îi este dat să sufere. Unii aleg însă vindecarea sufletească în biserică, cea care alină durerile trupeşti şi rănile nevăzute ale păcatului.

Potrivit conceţiei creştine, boala este o urmare neîntârziată a faptelor rele săvârşite de omul depărtat credinţă. Boala apare şi la cei care doar s-au îndepărtat de biserică şi au uitat pe Dumnezeu.

Pilda samarineanului milostiv si Taina Sfantului Maslu

Sursă imagine Pilda samarineanului milostiv: Mărturieathonită.ro

 

Iisus Hristos este Doctorul trupurilor şi a sufletelor. El este vraciul desăvârşit care vede ceea ce noi nu percepem.

El cunoaşte suferinţele noastre ascunse şi cauza lor. Tot El are şi alifia potrivită care vindecă rănile şi tămăduieşte sufletul.

„Ce este mai lesne a zice: Iertate îţi sunt păcatele sau Scoală-te, ia-ţi patul şi umblă?”

Ce este Sfântul Maslu

Sfântul Maslu este una din cele 7 taine esenţiale pe care este întemeiată Biserica, şi anume vindecarea sufletească şi iertarea păcatelor.

Ştim din Evanghelie că Mântuitorul Hristos a tămăduit întâi sufletul şi apoi trupul, iertând  păcatele.

Păcatul şi boala

Iată legătura directă între viaţa păcătoasă şi bolile care apar în consecinţă. Această legătură este ascunsă de ochii noştri.

Este imperios să se producă mai întâi o conştientizare a stării de rău în care omul trăieşte, pentru a primi vindecarea cea dintâi, adică a sufletului.

Procesul de luminare şi curăţire a minţii se face însă tot cu ajutorul lui Hristos. El este Cel care luminează întunericul şi ne deschide inimile spre primirea adevărurilor sfinte.

Partea văzută a Sfântului Maslu

Taina Sfântului Maslului constă în ungerea cu untdelemn sfinţit în prealabil prin rugăciunile preoţilor. Aceştia înalţă cereri speciale de milostivire a lui Dumnezeu asupra bolnavului.

Se recunoaşte greşeala şi se cere milă şi iertare. „Doamne, dăruieşte tămăduire neputinciosului robului Tău, cel ce mult a greşit”.

Vedem aşadar că Dumnezeu este îndurat şi milostiv, este îndelung-răbdător şi atotputernic. El poate să ridice din boală într-o clipă şi să întoarcă pe cel bolnav acasă sănătos.

Efectul depinde de credinţa bolnavului şi de dorinţa acestuia de a se îndrepta. Se poate săvârşi la cererea bolnavului sau a familiei acestuia, acasă, la spital sau la biserică.

Practica ungerii cu mir din Sfântul Maslu nu trebuie confundată cu Taina Mirungerii de la Sfântul Botez sau cu miruirea din cadrul slujbelor Vecerniei.

Partea nevăzută a Sfântului Maslu

Aceasta este o lucrare sfântă, sprijinită de Duhul Sfânt care se revarsă în slujitorii lui Dumnezeu.

Este o taină săvârşită de către preoţii Bisericii, în cadrul căreia credinciosul bolnav se împărtăşeşte de harul tămăduirii.

După săvârşirea Sfântului Maslu, bolnavii recunosc o stare de eliberare, de uşurare sufletească şi întărire trupească. Iertarea păcatelor este o componentă esenţială în vindecarea prin Sfântul Maslu, deoarce păcatul a dus la tulburarea sufletului şi implicit a trupului.

Este necesară spovedirea pacientului şi primirea binecuvântării pentru un nou început.

Citeşe mai multe despre cum se foloseşte uleiul de la Sfântul Malsu la boală.

Viaţa curată e sănătoasă

Dumnezeu este izvorul vieţii şi al morţii. În mâinile Lui stă toată zidirea, toată lumea de sub pământ şi de deasupra cerului.

Omul a fost creat ca să se desăvârşească pe sine şi sufletul său. Cum? Prin întoarcere la Dumnezeu şi la poruncile Sale.

Viaţa creştină trăită cu credinţă şi dragoste este mult mai uşoară decât o viaţă plină de patimi. Aşa spune părintele Arsenie Papacioc, că „e mai uşor drumul la deal decât la vale!”

E simplu şi veselitor chiar să gândeşti de bine despre aproapele tău, să îl sprijini la nevoie, să împarţi din hainele şi hrana ta săracilor, să vizitezi pe cel bolnav, să munceşti cinstit şi să aduci o rugăciune de mulţumire Domnului pentru toate darurile primite.

Iată cât de uşor e să trăieşti sub binecuvântarea lui Dumnezeu, să împlineşti poruncile Lui şi să te ţii departe de păcatul care aduce boală.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.