În zilele de mare înălțare sufletească a sărbătorilor de Crăciun să predomine în fiecare familie cumpătarea, evitarea abuzurilor, armonia și multă dragoste față de cei din jur – fitoterapeutul Constantin Milică

Fitoterapeutul Constantin Milică ne oferă câteva sfaturi de mare importanță pentru toți cei care ne pregătim pentru marea sărbătoare a Nașterii Domnului.

Pentru a întâmpina acest praznic plin de bucurie și lumină așa cum se cuvine, trebuie să fim foarte atenți la conduita noastră, mai ales în ceea ce privește cantitatea mâncărurilor consumate.

Masa de Crăciun

Profesorul Milică spune foarte frumos că după această perioadă de 6 săptămâni de post, ne găsim mai curați, atât trupește, cât și sufletește. De aceea trebuie să fim atenți ca nu cumva belșugul care ne așteaptă să ne strice bucuria postului și să ne răpească roadele lui.

Deși este prilej de mare sărbătoare și timp al desfătării, trebuie să păstrăm măsura în toate: „să ne hrănim cumpăt, să nu facem abuz de mâncăruri grase, și să nu consumăm în exces băuturi alcoolice.

Majoritatea mâncărurilor preparate pentru cele trei zile de Crăciun conțin grăsimi și proteine animale. „Predomină carnea de porc, cu adaos de mezeluri, afumături, pește prăjit, slănină, nelipsitele sarmale (eventual cu bucățele de slănină), fripturi grase, prăjeli, sosuri grele, maioneze, cozonac”.

Dacă peste toate aceste alimente se adaugă și cantități mari de alcooluri sau băuturi carbogazoase, negreșit trebuie să ne așteptăm la tulburări gastro-intestinale, îndeosebi indigestii și balonări.

Cei care au postit tot postul trebuie să consume carne de porc cu moderație, deoarece aceasta conține multe toxine ce pot afecta sănătatea.

Mesele care conțin mii de calorii pot cauza probleme digestive, îndeosebi la cei care au deja o istorie de ulcer gastro-duodenal:

– greață, vomă
– diaree sau constipație
– colici biliare
– hemoragii digestive
– pancreatită
– enterocolită acută
– amețeli

În vremea postului, organismul se reface, și unele boli se ameliorează sau chiar dispar. Dacă nu vom fi cu dreaptă socoteală, ne putem înrăutăți starea de sănătate.

Mai mult, „din neatenție”, spune doctorul Milică, ne putem îngrășa cu până la 6 kg. Organismul nostru este predispus la îngrășare după o perioadă lungă de post. De aceea trebuie să avem grijă ce și cât mâncăm.

Să nu ne lăsăm ademeniți de multitudinea felurilor de mâncare și să facem din ele un obiect al plăcerii. Să mâncăm doar atât cât ne trebuie.

Mai multe detalii despre datele de contact al domnului profesor Constantin Milică puteți găsi pe site-ul Farmacia Verde.

Sursă: http://ziarullumina.ro/ospat-dar-cu-masura–49855.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.