Pilde ortodoxe – De cât pământ are nevoie un om?

Scriitorul rus Lev Tolstoi are o povestioară scurtă, dar plină de semnificație, cu influențe religioase puternice.

Este inspirată din pilda „Bogatului căruia i-a rodit țarina”, rostită de Mântuitorul Hristos.

Pilde ortodoxe – De cât pământ are nevoie un om

Pilde ortodoxe – De cât pământ are nevoie un om

Personajul principal al acestei parabole este un țăran pe nume Pahomie, care în goana sa după pământ și avere uită de tot și de toate.

Este surprins de moartea care vine să-i răpească toată agoniseala pătimașă.

Era un om pe nume Pahomie, care a auzit că undeva în Siberia există un boier care vinde pământ atât cât poate cuprinde un om cu pasul într-o zi, dus-întors, în schimbul a 1.000 de ruble.

Fiind ispitit de această idee, Pahomie s-a dus la proprietarul acela de pământuri și i-a spus că vrea și el să cumpere.

Atunci proprietarul i-a zis lui:“Iată, suntem în acest punct. Pornind de aici drept înainte, atât cât vei reuși să mergi și să cuprinzi cu piciorul, va fi al tău. Cu o singură condiție: să te întorci înapoi, fix în acest punct de unde ai pornit, până la asfințitul soarelui. “

Bucurându-se în inima lui de această propunere, Pahomie a pornit la drum cu gând să cucerească pământul. Și a mers multe ore, uitându-se când la soare, când la pământul din față.

Și tot înaintând, își spunea întru sine: „Am timp să mă întorc și înapoi, dar trebuie să adun cât mai mult pământ”. Așa a mers omul nostru până și-a dat seama că dacă va mai face un pas, nu va mai avea timp să se întoarcă.

A început așadar să alerge înapoi. Și cu câteva clipe înainte de apusul soarelui, a ajuns aproape de locul din care pornise. Și căzând jos, a întins mâna și a atins pământul, dar în același moment, și-a dat și sufletul, murind de osteneală.

Atunci proprietarul acela înțelept a zis slujitorilor săi: “Iată, săpați-i lui o groapă de doi metri lungime și de un centimetru lățime, că de atâta pământ are nevoie, și nu de cât a venit el cu lăcomie să cucerească.”

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.