Dostoievski își curăța pipa cu file din Biblie – cum s-a convertit la ortodoxie

Este fascinant să citești poveștile de viață ale oamenilor care s-au convertit la ortodoxie. Feodor Dostoievski are o poveste pe cinste, care poate fi rezumată pe scurt, aici.

Acest mare scriitor rus al secolului 18, care a cucerit milioane de inimi prin romanele sale cu tematică teologică, L-a cunoscut personal pe Dumnezeu într-un mod neașteptat.

Dostoievski isi curata pipa cu file din Biblie

Dostoievski isi curata pipa cu file din Biblie

Părintele Claudiu Melean relatează acest episod din viața lui Dostoievski. Se spune că înainte de a fi exliat în Siberia, a primit de la o femei o Biblie. Exilul îl adusese la capătul răbdării.

Fuma țigară după țigară. Deseori era nevoit să-și curețe pipa de tutun. O ștergea cu diverse chestii, dar la un moment dat nu mai avea cu ce să o curețe. S-a gândit să folosească filele din Biblie pentru asta, crezând că acea carte nu îi este folositoare și că acolo sunt doar povești.

A început să rupă filă cu filă. În fiecare zi rupea câte o filă și curăța pipa”.

După un timp a rupt toată Evanghelia lui Marcu, Evanghelia lui Matei. La un moment, dat s-a oprit asupra unei file ca să vadă ce scrie pe ea. Ce credeți? A „nimerit” exact pasajul de care avea nevoie.

Era un text din Sfântul Evanghelist Luca, de la capitolul 15, care înfățișa Pilda Fiului Risipitor.

După ce a citit pilda, a început să-și pună întrebări: „Cum, Dumnezeu, tatăl acesta nu e polițist? Nu caută să te pedepsească? Nu te caută să te ardă, să te bată, cum au făcut toți aceștia? Cine e Acesta?

În clipa aceea a înțeles că Dumnezeu este Părinte iubitor, care iartă, rabdă, iubește cu adevărat pe fiii Săi. A înțeles că Dumnezeu este iubire.

Atunci a fost o schimbare radicală și omul acesta este Feodor Dostoievski, care cu un cuvânt al lui Dumnezeu, pătruns în inimă, și-a schimbat viața. Din ateu, a devenit unul din cei mai mari scriitori ai istoriei și ai lumii”.

Iată cât de mare este puterea cuvântului lui Dumnezeu și cât de profund lucrează în sufletul omului.

Cât de mare este revelația celui căruia Dumnezeu îi vorbește personal, prin scrierile din Sfânta Scriptură, prin Evanghelii.

Citește și: Credința nu este o construcție logică, ci o stare reală – Părintele Sergiy Baranov

Sursă articol: Oastea Domnului TV, Pr. Claudiu Melean: https://www.youtube.com/watch?v=qN2ntSucQRE&ab_channel=OasteaDomnuluiTV

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.