Rugăciune 23 februarie către Sfântul Mucenic Policarp, îngrijitorul bolnavilor și infirmilor

Citește astăzi, 23 feburarie, o rugăciune folositoare către Sfântul Sfințit Mucenic Policarp. Denumirea de „sfințit mucenic” este atribuit sfinților care au fost preoți și au murit ca mucenici.

Sfântul Policarp este un sfânt al primelor veacuri creștine, fiind contemporan cu sfinții apostoli.

Rugaciune catre Sfantul Mucenic Policarp

Rugaciune catre Sfantul Mucenic Policarp: Mărturie Athonită

Sfântul Sfințit Mucenic Policarp – viața

Sfântul Policarp a fost episcopul Smirnei. El a trăit în primele veacuri creștine în secolul I d.Hr. în Smirna (Asia Mică). Rămânând fără de părinți din copilărie, o văduvă pe nume Calista a primit înștiințare de la un înger că trebuie să crească pe acest copil ales al lui Dumnezeu.

Rămânând orfan și de mama sa adoptivă, a părăsit toate cele lumești și a început o viață de nevoință și curăție. Avea în obicei să îngrijească de cei bolnavi și infirmi.

Episcopul Smirnei din acea vreme – Sfântul Bucolus, l-a făcut diacon și apoi preot. Sfântul Policarp era prieten cu Sfântul Ioan Teologul și călătoreau deseori împreună, răspândind cuvântul Evanghelia.

Înainte de moartea sa, Episcopul Bucolus a avut ca dorință să fie pus Policarp în locul său. Iar când acesta a fost sfințit episcop, L-a văzut aievea pe Domnul Hristos.

Policarp era cinstit și mult iubit de Sfântul Ignatie Teoforul – care i-a scris o scrisoare înainte de mucenicia sa în care îi spunea:

Aceste vremuri au nevoie de tine pentru a-L găsi pe Dumnezeu, așa cum piloții au nevoie de vânt și marinarii în furtună caută un port”.

Nu departe de această scrisoare a sosit și ziua pătimirii sale. Între anii 161-180, Împăratul Marcus Aurelius a pornit o aspră prigoană împotriva creștinilor. Păgânii au cerut să fie adus la judecată și Policarp, care este considerat pe atunci „tatăl tuturor creștinilor”.

Fiind rugat cu multă stăruință de credincioși să plece din cetate, acesta s-a retras într-un sat din apropiere. Atunci când ostașii au pornit după e, el însuși le-a ieșit în întâmpinare, poftindu-i la masă.

După ce i-a ospătat, le-a cerut puțin timp ca să-și facă rugăciunile dinainte de moarte. Când a fost dus la judecată, Sfântul Policarp a mărturisit credința în Hristos. Sentința sa a fost una cruntă: ardere de viu.

Când ucigașii au vrut să-l pironească de un stâlp ca să nu fugă, el le-a spus că Domnul îl va întări ca să rabde flăcările.

Atunci ostașii l-au legat cu niște sfori și au aprins focul. Însă flăcările nu-l atingeau, ci se înălțau deasupra lui în forma unei bolte. Văzând că focul nu-l mistuie, păgânii l-au străpuns cu un pumnal. Atât de mult sânge a curs din trupul lui încât a stins tot focul acela. Apoi au făcut alt foc și au incinerat rămășițele sale. Moaștele care au rămas au fost luate de creștinii din Smirna.

Mucenicia sa a fost scrisă în „Epostola creștinilor Bisericii din Smirna către celelalte Biserici”. Este una din cele mai vechi mărturii din scrierile creștine.

Rugăciune către Sfântul Mucenic Policarp

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Sfinte, de Dumnezeu fericite Policarp, în rugăciunile tale cele de-a pururea pomenește-te, ca revărsându-se milostivirea lui Dumnezeu peste noi, să ne învrednicim, mult roditorule, de cele spre viață ale Duhului roade:

În inimă, dragostea; cu ochii privind către Dumnezeu, în cuget bucuria cea duhovnicească; mintea umplând-o cu neîncetată rugăciune, pacea în sufletul nostru. În piept așezând suspinarea pentru păcate, în toate îndelunga răbdare.

Chipului celui dinlăuntru, bunătatea; în mâini facerea de bine; în urechi punând ascultarea Sfintelor Scripturi; iar pe limbă mărturisirea adevărului, neclintiți întru dreapta credință.

Glasului, blândețea; pântecele pecetluit cu înfrânarea și în tot trupul curăția. Ca să ne învrednicim a fi moștenitori ai bucuriei celei veșnice și părtași ai Împărăției Cerurilor. Amin”.

Citește și: Rugăciune 19 februarie către Sfântul Apostol Arhip, ucis cu pietre de cei care se închinau la pietre neînsuflețite

Surse articol:

1. Calendar Ortodox, Sinaxar 23 februarie: https://www.calendar-ortodox.ro/luna/februarie/februarie23.htm
2. Doxologia, Rugăciune către Sfântul Mucenic Policarp, Episcopul Smirnei: https://doxologia.ro/rugaciune-catre-sfantul-mucenic-policarp-episcopul-smirnei

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.