Nu vă neliniștiți de situația care domină în lume, Dumnezeu pe toate le controlează

Îngrijorarea pentru lucrurile viitoare vădește lipsa noastră de credință. Nimeni nu trebuie să se tulbure cu privire la ceea ce se întâmplă în lume, deoarece Dumnezeu stă la cârma universului și a vieții fiecăruia dintre noi.

Dumnezeu ne-a creat liberi, dar nu ne-a lăsat de izbeliște. Nu ne-a lăsat la voia sorții. Nimic din ce se petrece în lume nu este întâmplător sau supus hazardului.

Nu va nelinistiti de situatia din lume, Dumnezeu pe toate le stie

Nu va nelinistiti de situatia din lume, Dumnezeu pe toate le stie

Întreaga creație și alcătuire a lumii arată că Dumnezeu nu este un Dumnezeu al neorânduielii și al haosului (I Corinteni 14, 33). Dimpotrivă, toate au fost făcute după negrăita Sa înțelepciune și atotpricepere. De aceea toate cele zidite de El se țin în echilibru și toate stau în locul lor. 

Dumnezeu nu a părăsit lumea și omul după ce a finalizat creația Sa. Chiar dacă nu-L vedem, Dumnezeu lucrează în viața fiecăruia dintre noi și pe toate le chivernisește ca un Creator și Părinte.

Chiar dacă este ascuns ochilor noștri trupești, sufletul simte apartenența la Dumnezeu și la veșnicia Lui.

De aceea nu se cuvine să ne îngrijorăm pentru necazuri. Nu suntem singuri. Dumnezeu este cu toți cei care caută ajutorul și povățuirea Lui.

Arhimandritul Simen Kraiopoulos îndeamnă la credință, calm și netulburare.

„Vă rog să nu vă întristați, să nu vă neliniștiți, să nu vă lăsați influențați de situația care domină în lume. Dumnezeu le știe pe toate. El este Stăpânul lumii, Stăpânul Bisericii”.

Oamenii se neliniștesc când văd și aud câte nenoriciri, atrocități și nedreptăți se întâmplă în lume. Această neliniște trebuie întoarsă spre Dumnezeu, Cel care guvernează toate. În puterea Lui stau toate și cele întâmplate și cele neîntâmplate încă.

„El le controlează pe toate și știe când sunt războaie și când nu sunt, cine face și cine nu face. Știe toate absurditățile care circulă astăzi, toate curentele care există și toate pericolele”.

Știind aceasta, ar trebuie să înmulțim rugăciunea și postul. „Întoarceți-vă la Mine din toată inima voastră, cu postiri, cu plâns și cu jelanie”.

Pocăința noastră poate să schimbe planurile lui Dumnezeu, așa cum au făcut-o ninivitenii, ale căror fărădelegi ajunseseră la sațiul Domnului.

Când profetul Iona i-a amenințat că Dumnezeu va distruge cetatea lor în 40 de zile, toți au început să postească în sac și cenușă, de la cel mai mare om până la animale. Așa au reușit să prefacă mânia lui Dumnezeu în milă.

„Văzând Dumnezeu pocăința lor și rugăciunile lor împletite cu post, Și-a întors iarăși fața Sa spre ei și i-a iertat, scăpându-le cetatea de la prăpăd”.

Arhimandritul Simen Kraiopoulos spune că Dumnezeu îl păzește pe om, dar dacă vreodată îl lasă să pățească ceva rău, aceasta o face ca să îl învețe o lecție. Adică lecția smereniei.

„Omul se va mântui dacă va conștientiza limitele slăbiciunii lui, capătul slăbiciunii lui, adică exact faptul că nu se poate mântui”.

Pentru a ajunge la conștiința că suntem mici și neputincioși și nu ni se cade a ne făli cu nimic, este nevoie de suferință și de durere.

„Dacă nu conștientizează acest adevăr și nu se smerește, nu poate să se mântuiască. Și toate cele cu care ne confruntăm în fiecare zi, cu care ne întâlnim în fiecare zi, sunt cele date omului pentru a se smeri”.

Din pricina mândriei îl lasă Dumnezeu pe om să cadă și să se zdrobească. Ca atingând starea de smerenie, să se încreadă în harul lui Dumnezeu și nu în puterile sau virtuțile sale.

„Cel smerit nu se încrede în sine, ci se încrede în Dumnezeu. Ce înseamnă aceasta: neîncetat cere mila lui Dumnezeu”.

Rugăciunea neîncetată înseamnă rugăciunea lui Iisus sau rugăciunea minții. Când cineva spune tot timpul rugăciunea în mintea lui și are cugetul smerit, altfel le rezolvă pe toate. Altfel se luptă cu ispitele, altfel scapă de cursele vrăjmașului. Altfel depășește încercările și greutățile.

Surse articol:

  1. Ieromonahul Arsenie Boca, Văzând Dumnezeu rugăciunile lor împletite cu post, Și-a întors iarăși fața Sa spre ei și i-a iertat, Doxologia: https://doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/postul-rugaciunea
  2. Arhimandritul Simeon Kraiopoulous, Pe toate le știe Dumnezeu și pe toate poate să le controleze, Mănăstirea Suruceni.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.