Greul să-l vedem ca pe ceva ușor și ispita ca pe un prilej de câștig duhovnicesc – Arhimandritul Eusebiu Giannakakis

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Marii duhovnici și sfinții nevoitori aveau atât de multă râvnă pentru Hristos și dragoste în suflet încât le primeau pe toate ca din mâna lui Dumnezeu.

Pe cele bune le primeau cu smerenie, iar pe cele rele cu bucurie, considerând necazurile mijloace grabnice de dobândire a cunoașterii de sine și a despătimirii.

Despre greutati

 

Arhimandritul Eusebiu Giannakakis este unul din acești mari nevoitori ai Greciei care întâmpina greutățile cu un salut prietenos.

„Bine ați venit, greutăților! Mult câștig duhovnicesc îmi aduceți! Ați venit să mă umpleți de harul lui Dumnezeu, de puterea Domnului… Ce sunteți voi, greutăților, în fața Crucii lui Hristos?”

Așa îi îndemna și pe ceilalți să procedeze atunci când au dificultăți în viață. Să nu se lase copleșiți de ele, nici acaparați de cugetele negre care dau târcoale. Dimpotrivă, să le întâmpine cu gânduri bune și să le considere binefăcătoare sufletului iar nu distructive.

„Așadar, vă rog, greul să-l vedem ca pe ceva ușor și ispita ca pe un prilej duhovnicesc!”

Numai prin ispite putem să ne cunoaștem pe noi înșine și să învățăm să ne punem nădejdea în Dumnezeu.

„Dacă vreunul dintre voi întâlnește o ispită, spre exemplu, cineva se poartă urât față de voi sau nu vă vorbește frumos, să zică: „Uite, ce bine! Îți mulțumesc, Dumnezeul meu! Ai îngăduit aceasta, ca eu să mă pot cunoaște mai bune pe mine însumi”.

Cu toții avem nevoie de o astfel de abordare a necazurilor, pentru că cei mai mulți dintre noi ajungem ușor la deznădejde. Iar aceasta se întâmplă pentru că avem credință în Dumnezeu și nu ne lăsăm în voia Lui.

Dacă în vremea încercărilor am cugeta la pătimirile Mântuitorului, nici un necaz nu ne-ar mai părea atât de greu sau de neîndurat.

„Greu este să absolvim o universitate, o academie sau să învățăm două-trei limbi străine, dar ca să coborâm Cerul în inimile noastre e foarte ușor. Este de ajuns numai să vrem”.

Sursă: Altarul Credinței, Părintele Eusebiu Giannakakis, Să coborâm cerul în inimile noastre! Editura Doxologia, Iași, 2014, pp. 18-19: http://altarulcredintei.md/sa-coboram-cerul-in-inimile-noastre-e-foarte-usor-este-de-ajuns-numai-sa-vrem/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.