Nu vă chinuiți mintea gândind la viitor, Dumnezeu va ajuta!

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Sentimentul care trebuie să îl însoțească permanent pe un creștin adevărat este cel de recunoștință profundă față de Dumnezeu.

Atât în momentele de reușită, cât mai ales în momentele de încercare și lipsă, trebuie să ne arătăm mulțumitori pentru purtarea de grijă a lui Dumnezeu.

Purtarea de grija a lui Dumnezeu

Domnul poartă de grijă de întreaga Sa creație prin ceea ce Biserica numește pronie dumnezeiască. El nu îl abandonează pe om nici măcar atunci când acesta se îndepărtează de El prin păcate și alege o viață axată doar pe cele materiale. 

Mântuitorul ne atrage atenția asupra riscului de a deveni robi ai materiei printr-o preocupare excesivă față de bunuri și cele de trecătoare ale vieții.

El le spune celor care Îl ascultau: „Nu vă îngrijiți pentru viața voastră ce veți mânca, nici pentru trupul vostru cu ce vă veți îmbrăca… Priviți la păsările cerului, luați aminte la crinii câmpului” (Matei 6, 25, 26, 28).

Prin aceste cuvinte Hristos Domnul vrea să ne arate că oricât de mult s-ar strădui omul să își asigure un trai bun, el nu poate reuși fără ajutorul lui Dumnezeu.

El vrea să ne arate că trebuie să ne punem încrederea și nădejdea în purtarea de grijă a Tatălui Ceresc, Care hrănește toate făpturile prin bunătatea Sa și face să răsară soarele și peste cei buni și peste cei răi. 

Peste tot în natură se poate vedea mâna lui Dumnezeu, Care dă cele de folos tuturor făpturilor pe care le-a creat din iubire față de om.

„El ne îndeamnă să nu ne încredem prea mult în știința și puterea noastră, ci, căutând Împărăția lui Dumnezeu, să ne bazăm pe darul ce vine, în mod sigur, de la Părintele luminilor” (cf. Molitfelnic 6, 33; Ic. 1, 17).

Cea mai mare grijă pe care o au oamenii este cea față de bani și de acumularea de bogății. Mulți își petrec viața frământându-se cum să facă mai mulți bani, ignorând dimensiunea spirituală și grija pentru mântuirea sufletului.

Stresul, anxietatea, îngrijorarea excesivă – sunt tulburări care apar din cauza mulțimii gândurilor la cele ce vor face mâine și din cauza neîmplinirii cuvintelor Domnului care ne spune că omul nu poate să slujească la doi domni: și lui Dumnezeu și lui mamona (idolului avuției).

Bătrânul Ieronim din Muntele Athos spunea;

„Fiți atenți la felul în care vă petreceți ziua de azi, iar viitorul încredințați-l providenței divine. Dumnezeu vă va ajuta. Ceea ce e cu voia lui Dumnezeu se va face. Nu vă chinuiți mintea gândind la viitor. Dumnezeu va ajuta!”

Principala noastră grijă trebuie să fie aceea de a-L sluji pe Dumnezeu și de a-I aduce tot timpul mulțumire pentru darurile Sale bogate. Să muncim pe cât ne stă în măsură să dobândim cele de trebuință vieții pământești, dar să nu ne punem nădejdea doar în forțele proprii, și nici să ne lăsăm copleșiți de activitățile zilnice în care suntem implicați.

„Lecția pe care ne-o predă Hristos este așadar aceea a orientării întregii noastre vieți, a tuturor făpturilor și a strădaniilor noastre, mai întâi spre lucrarea celor duhovnicești, spirituale, prin respectarea dreptății, a poruncilor dumnezeiești […]”.

Dumnezeu ne cere să respectăm cuvintele Sale și să ne străduim să împlinim poruncile Sale, iar celelalte se vor adăuga nouă.

Surse bibliografice:

1. Pr. dr. Marius Popescu, Parohia „Sfântul Ioan” Bacău, Despre Grija Lui Dumnezeu şi grijile vieţii, articol publicat pe site-ul Deșteptarea.ro: https://www.desteptarea.ro/despre-grija-lui-dumnezeu-si-grijile-vietii/
2. Doxologia, 10 cuvinte de folos din Athos – „Lecţiile pe care ţi le dă Dumnezeu sunt total diferite de cele pe care ţi le dau oamenii”: https://doxologia.ro/10-cuvinte-de-folos-din-athos-lectiile-pe-care-ti-le-da-dumnezeu-sunt-total-diferite-de-cele-pe-care

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.