Cum se postește în POSTUL CRĂCIUNULUI (rânduiala Sfinților Părinți)

Postul Nașterii Domnului și Mântuitorului Hristos este un post cu dată fixă, care începe pe data de 15 noiembrie și se încheie pe 25 decembrie.

Timp de 40 de zile, creștinii caută ca prin intermediul postirii de mâncare și de păcate să se curățească trupește și sufletește.

Cum se posteste in Postul Craciunului

Postul Crăciunului închipuie postul de 40 de zile a Proorocului Moisi. Asemenea patriarhilor Vechiului Testament, și noi așteptăm venirea Mântuitorului în lume, prin post și rugăciune.

CUM SE ȚINE POSTUL NAȘTERII DOMNULUI

Fiecare trebuie să postească după putere și după sfatul duhovnicului. Spre deosebire de Postul cel Mare, care este un post al tânguirii, Postul Nașterii Domnului este un post al bucuriei, al bucuriei că Dumnezeu a trimis pe Fiul Său să răscumpere lumea din păcat. 

Astfel se explică de ce există atât de multe dezlegări la pește în această perioadă.

Care sunt zilele de ajunare

Tipicul Mare și Canonul 20 al Sfântului Nichifor Mărturisitorul prevede ca în zilele de luni, miercuri și vineri să se ajuneze, sau să se postească mai aspru.

Astfel, lunea, miercurea și vinerea nu se mănâncă nimic până la ceasul al 3-lea, adică până la ora 15:00. În aceste zile, se consumă mâncăruri fără untdelemn: legume, fructe, semințe, nuci, cereale – uscate sau fierte, dar fără ulei.

Marțea și joia se pot consuma mâncăruri fierte cu untdelemn.

______________________________

În care zile se mănâncă pește

Din cele 40 de zile cât ține Postul Crăciunului, 17 sunt cu dezlegare la pește. Dezlegarea de a mânca pește în zilele însemnate în calendar nu este fără temei, ci ea se ține din vremea Sfinților Părinți, ei fiind cei care au așezat această rânduială.

Sâmbăta și duminica, până pe 20 decembrie, este dezlegare la pește și vinSe mai mănâncă pește în zilele de luni, marți și joi când în calendar este un sfânt cu „doxologie mare” †) adică are cruce roșie, neagră sau albastră. Cei care vor să postească după tipic, trebuie să știe în zilele cu dezlegare la pește se mănâncă doar o dată în zi.

Dacă acești sfinți pică în zile de miercuri sau vineri, nu se face dezlegare la pește, ci doar la mâncăruri gătite cu ulei și la vin.__

______________________________

Aceste rânduieli tipicare sunt pentru călugări, dar și pentru cei din lume, care pot și vor să postească mai aspru.

Pentru orice fel de post, dar mai ales pentru cel aspru, este recomandat să se ceară binecuvântarea părintelui duhovnic. Cei care au binecuvântare postesc mult mai ușor și nu se vatămă.

Nu trebuie să uităm că postul de mâncare nu este suficient. Nu doar trupul trebuie înfrânat de la pofte, ci și ochii, și urechile, și limba, și gândurile.

Dacă ne oprim doar de la bucate dar continuăm să judecăm, să bârfim, să ne purtăm urât cu semenii noștri, să ne certăm, să avem conflicte, postul nostru nu va avea nici o roadă.

______________________________

Surse:

1. Calendarul Ortodox, Postul Nasterii Domnului (Postul Craciunului): http://calendarulortodox.ro/posturi/postul-nasterii-domnului-postul-craciunului/

2. Arhimandritul Mihail Daniliuc, Prea mult pește în Postul Crăciunului? https://doxologia.ro/puncte-de-vedere/prea-mult-peste-postul-craciunului

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.