ÎNGERII sunt mesageri, călăuze, ocrotitori și ajutători în toate lucrurile

Ori de câte ori facem prăznuirea Sfinților Arhangheli și a Soborului îngerilor, parcă lumea cerească vine mai aproape de noi.

Îngerii ne aduc aminte că noi, oamenii, deși viețuim pe pământ, avem o obârșie divină. Locul nostru este în ceruri, lângă Dumnezeu, asemenea îngerilor.

Sfintii ingeri – ocrotitorii nostri

 

Viețuirii lor trebuie să râvnim, chiar dacă petrecem în trup. Căci ei ne învață cum să trăim curat și bineplăcut lui Dumnezeu. Asemenea lor, și noi trebuie să avem dragoste arzătoare către Făcătorul nostru, și să ne dorim să-L slăvim și să-L slujim neîncetat, asemenea îngerilor.

„Viața și destinul umanității sunt inseparabil împletite de cele ale lumii îngerești”.

_______________________

Îngerii sunt prezenți în aproape toate momentele importante din Sfânta Scriptură. Ei apar încă de la crearea lumii materiale (Iov 38, 7). Îi vedem apoi în grădina Edenului, în viețile patriarhilor din Vechiul Testament, în cultul divin din templu.

Îngerii sunt mereu alături de Mântuitorul Hristos și Îl însoțesc pe tot parcursul vieții Sale. Ei sunt cei care bine-vestesc nașterea Sa. Sunt prezenți apoi la Pătimirile Sale, la Înviere, la Înălțarea Sa la ceruri, și vor fi alături de El și la a doua Sa venire, când va fi să judece lumea.

Îngerii au continuat să lucreze și în timpul apostolilor (I Timotei, 3, 16).

_______________________

Îngerii nu sunt copii drăguți, cu bucle, așa cum apar adesea pictați în arta occidentală. Din Sfânta Scriptură reiese că îngerii sunt puternici, impozanți și autoritari. Ei sunt mesageri ai Domnului, care vestesc sau descoperă voia Lui.

Una din cele mai prețioase misiuni ale îngerilor este călăuzirea și ocrotirea oamenilor. Sfântul Vasile cel Mare îl consideră pe îngerul păzitor un ocrotitori și păstor al omului care crede în existența și în ajutorul lui.

Îngerul este o binecuvântare de la Dumnezeu, însă modul în care ea se revarsă asupra noastră depinde numai de purtarea noastră.

Dumnezeu îi spune lui Moise:

„Iată, Eu trimit înaintea ta pe îngerul Meu, ca să te păzească în cale și să te ducă la pământul pe care l-am pregătit pentru tine. Ia aminte la tine însuți; să-l asculți și să nu-i fii necredincios, că nu te va ierta, pentru că numele Meu este în el” (Isaia 23, 20-21).

Iată ce mărturie frumoasă avem despre îngeri. Prezența lor în viața noastră este un semn al iubirii lui Dumnezeu față de neamul omenesc, pe care vrea să-L apere și să-L mântuiască.

De aceea trebuie să urmăm vieții și slujirii îngerilor, căci ei neîncetat văd fața lui Dumnezeu în ceruri și mijlocesc pentru noi.

Amintirea îngerilor trebuie să trezească în noi dorul de Dumnezeu, dorul de sfințenie și dorința de a birui răul și a urma pe Dumnezeu.

_______________________

Surse:

1. Ieromonah Calinic, Provocări ale gândirii și vieții ortodoxe astăzi, Editura Deisis, 2012: http://www.cuvantul-ortodox.ro/ce-sunt-ingerii/

2. PĂRINTELE ANDREI COROIAN, Predică la sfinții Arhangheli Mihail si Gavriil: http://www.cuvantul-ortodox.ro/predici-la-praznicul-sfintilor-arhangheli-si-al-tuturor-puterilor-ceresti-lumea-ingerilor-si-dorul-dupa-cer/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.