JIGNIRILE pe care le primim cu smerenie, fără supărare, se pot transforma în MÂNGÂIERI duhovnicești

Bucuria și tristețea, fericirea și mâhnirea sunt stări ale sufletului pe care noi singuri alegem să le trăim. Ele nu ne sunt impuse de nimeni, nici măcar nu sunt provocate de oamenii din jurul nostru sau de evenimentele exterioare.

Întrucât sunt stări sufletești, noi suntem cei care le ajutăm să crească în noi și să ne stăpânească.

În noi stă capacitatea de a trăi în pace sau în tulburare, în bucurie sau în tristețe, în armonie sau în conflict cu ceilalți, în funcție de modul în care ne raportăm la tot ceea ce se întâmplă cu noi și cu ceilalți. 

Arhimandritul Vasilios Bacoianis spune foarte frumos că, în realitate, nu există jigniri, ci oameni slabi, care se lasă atinși de ele. Așa cum nu există boli, ci oameni bolnavi.

Orice jignire pe care noi o primim fără supărare nu mai este jignire. Ea se transformă într-un prilej de sporire duhovnicească și de mântuire.

„Când nu te atinge jignirea sau când o iei drept mângâiere, oare mai poate fi numită jignire?”

Jignirile și răutățile celor din jur ne pot vătăma numai când le permitem să intre în noi și le lăsăm să ne provoace rană și durere în suflet.

„Rănile nu apar prin mâinile celor care trimit săgețile, ci prin trupurile care primesc săgețile”.

La fel se întâmplă și cu sufletul nostru. Cel smerit are sufletul tare ca un diamant. Nu este rănit de săgețile vrăjmașului. El primește toate relele fără să se vătăme, fără să se supere, să se mânie sau să se întristeze.

Jignirile „capătă existență nu prin nebunia celor care le aruncă, ci prin neputința celor care le primesc”.

Viața noastră ar putea deveni mult mai frumoasă și plină de bucurii dacă ne-am îmbrăca sufletul și cugetul cu smerenia, care este veșmântul lui Hristos.

Pe lângă smerenie, să luăm și scutul îndelungii-răbdări și iubirea, care pot transforma spinii aruncați de vrăjmași asupra trupului și a sufletului în trandafiri ce ne înfrumusețează sufletul și viața.

_____________________________________________________________________________________________________________

Sursă: Arhimandrit Vasilios Bacoianis, Nu te mai suport! – Arta împăcării cu tine însuţi şi cu ceilalţi, Editura de Suflet, Bucureşti, 2011, pp. 90-91: https://doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/cum-sa-facem-trandafiri-din-spinii-pe-care-vrajmasii-ii-arunca-asupra-noastra

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.