Întoarce-te cu bunătate spre cel ce te ocărăște, și-Și va întoarce Dumnezeu fața cea luminoasă spre tine – Părintele Arsenie Boca

Iată o învățătură care nu ne pică bine la inimă. Suntem orgolioși, mândri și iubitori de sine, și de aceea nu putem împlini cu ușurință porunca iubirii de aproapele.

Noi nu știm să iubim, spune Părintele Hrisostom Filipescu, și de aceea ne rănim singuri. Ne plângem adesea că ceilalți nu se poartă cu iubire față de noi. În realitate însă, necazul nostru se datorează „deficitului” de iubire de care noi înșine suferim.

Iată ce frumos spune Starețul Ambrozie de la Mănăstirea Optina:

„Când te vor supăra oamenii, să nu întrebi niciodată de ce și pentru ce. În Scriptură nu scrie nicăieri despre aceasta. Acolo, dimpotrivă, se spune: „Dacă cineva te lovește peste obrazul drept, întoarce-l și pe celălalt”.

Lovitura peste obrazul drept înseamnă a suferi fără de vină clevetiri și supărări de la oameni. În ciuda instinctului nostru de a răspunde cu o lovitură sau cu cuvinte de ocară, Mântuitorul ne sfătuiește să nu ripostăm.

Dacă nu putem întoarce obrazul, măcar să nu cârtim și să nu urâm. Dacă suntem nevinovați, să ne amintim de pătimirile Mântuitorului, Care, bătut, batjocorit și răstignit fiind pe cruce, nu zicea nimic, ci tăcea și răbda, rugându-se pentru răufăcătorii Săi.

Iar dacă suntem vinovați, să ne aducem aminte de faptele noastre cele rele din trecut, înțelegând că vrednici suntem de pedeapsă.

Cei care ne fac rău în această viață sunt de fapt binefăcători ai noștri, căci ei ne învață răbdarea și ne ajută să ne ispășim păcatele vechi.

Părintele Arsenie Boca spune că răul trebuie biruit prin bine, pentru că „de partea binelui este Dumnezeu”.

„Oare nu e mai tare Dumnezeu decât răul? Pentru cel ce te ocărăște roagă-te ca pentru un binefăcător. Întoarce-te cu bunătate spre el, și-Și va întoarce Dumnezeu fața cea luminoasă spre tine”.

____________________________________________________________________________________________________________

Surse:

1. Din învățăturile Părintelui Arsenie Boca – Rostul încercărilor, Editura Credința strămoșească, Petru Vodă – Neamț, 2008, p. 81: http://altarulcredintei.md/biruiti-raul-cu-binele-caci-de-partea-binelui-este-dumnezeu/

2. Starețul Ambrozie de la Optina, Editura Doxologia, Iași, 2010, p. 148: https://doxologia.ro/cuvant-de-folos/ce-inseamna-intoarce-obrazul-drept

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.