„Adevărata milă nu-i simplă milostenie, ci înțelegere a durerii, amărăciunii, care înseamnă de fapt iubire, înduioșare” – Părintele Nicolae Steinhardt

Milostenia este o rugăciune indirectă, dar direct primită de Dumnezeu, spunea Părintele Arsenie Papacioc. Ea ajunge atât de repede la Dumnezeu pentru că „trece prin aproapele”.

Faptele bune ne asigură veșnicia. La măsura la care poate fiecare, trebuie să dea și celui care nu are.

Adevărata mila nu-i simplă milostenie, ci ințelegere a durerii, care inseamnă de fapt iubire

Adevărata mila nu-i simplă milostenie, ci ințelegere a durerii, care inseamnă de fapt iubire

 

Unii spun că nu au, că nu le ajunge nici lor, însă acestea sunt pretexte inventate de zgârcenia lumii, spune Părintele Arsenie, care arată lipsa noastră de credință.

„Ce înseamnă lipsa aceasta de atenție pentru celălalt? Mântuitorul spune – și sunt cuvinte divine, că „însutit vei primi”. Și dacă primești mai puțin, e pentru că nici tu n-ai dat cu toată setea pentru dragostea lor, ci ai dat mai mult ca să împlinești o poruncă”.

Mulți dintre noi înțeleg greșit milostenia. Milostenia și faptele bune nu trebuie săvârșite rațional, ci cu inima.

Durerea și lipsa celuilalt trebuie să ne pătrundă în inimă și să din această stare să ne oferim ajutorul.

Iată ce frumos spune Părintele Arsenie Papacioc:

„Nu trebuie să dai ce ai, ci ceea ce ești. Asta-i mila. Că dacă eu sunt un moșier, nu dau pur și simplu un miel de pomană, ci dau o sută de oi. Aceasta arată mai presus de orice milostivirea sufletească și bucuria darului”.

Milostenia nu înseamnă să dai ceva doar ca să te achiți de datoria față de cei săraci. 

Cuvântul „milostenie” pornește de la milă, ceea ce înseamnă că atunci când oferim ceva, gestul nostru trebuie să fie izvorât din dragoste și milă, din bucuria de a împărți cu celălalt, de a acoperi lipsa lui. 

Milostiv este cel care se leapădă de egoism și se pune în situația celuilalt, trăind în ființa lui amărăciunea aceluia, fără a-l judeca pentru starea jalnică în care a ajuns.

„Adevărata milă nu-i simplă milostenie, ci înțelegere a durerii, fricii amărăciunii, care înseamnă de fapt iubire, înduioșare, și mai înainte de orice altceva, participare, părtășie, capacitatea de a investi în situația altuia, de a vedea lucrurile din perspectiva lui, de a te părăsi pe tine însuți spre a deveni o oarecare vreme un altul”.

Părintele Nicolae Steinhardt spune că mila este o stare sufletească, și încă una superioară. Este „un simțământ divin-omenesc”. 

„Milostenia nu înseamnă numai să lași din traistă. Milostenie este să accepți pe un om să stea lângă tine, fără să îl alungi în gând”, spune Părintele Arsenie.

_________________________________________________________________________________________________________

Surse:

1. Lumină pentru candela din suflet: Despre milă și bunătate: https://luminapentrucandeladinsuflet.wordpress.com/2017/11/15/despre-mila-si-bunatate/

2. Altarul Credinței, Nu trebuie să dai ce ai, ci ceea ce ești. Asta-i mila: http://altarulcredintei.md/nu-trebuie-sa-dai-ce-ai-ci-ce-esti/

1 comentariu

  1. Mult adevar in aceste cuvintee !!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.