Pururea să avem gândirea și rugăciunea spre Dumnezeu, și darul Lui va întări brațele noastre, mintea noastră și trupurile noastre, și vom fi sănătoși – Părintele Cleopa

Viața omului este cu totul tristă fără rugăciune și lipsită de sens fără Dumnezeu, izvorul vieții înseși și dătătorul tuturor bunătăților.

Or, mulți oameni se încred în ei înșiși și își pun nădejdea în propriile forțe, priceperi și realizări, socotind că cele ce le au sunt dobândite cu de la ei putere.

Părintele Ilie Cleopa (1912 – 1998)

Părintele Cleopa spunea că înainte de toate trebuie să-L așezăm pe Dumnezeu, și toate în viața noastră să le facem cu rugăciune.

Noi punem nădejdea numai în pieptul nostru și în priceperea noastră. Dar auzi ce zice proorocul Ieremia: „Blestemat este omul care se reazemă pe brațele sale și și-a pus nădejdea în trupul său. Nebun este acela care sărută mâinile sale și zice că „acestea m-au hrănit pe mine”.

Dar dacă Dumnezeu nu ne-ar da sănătate, am putea face oare ceva cu mâinile și picioarele noastre? Dacă am avea vreo boală sau dacă am fi căzut și ne-am fi rupt o mână sau un picior, întreabă Părintele Cleopa, am mai fi atât de încrezători în puterea noastră?

Căci zice în Cartea Psalmilor: “Aruncă spre Domnul grija ta, și El te va hrăni” (Ps. 54, 25). Dacă ne vom pune mai întâi nădejdea în Dumnezeu, toate în viața noastră ar merge bine.

Dacă am petrece în rugăciune și în gândire de Dumnezeu, nu ne-ar hrăni pe noi oamenii, ci îngerii și serafimii din cer”.

Părintele Cleopa vorbește despre faptul că am lăsat aceste obiceiuri bune de a cugeta la Dumnezeu, de a citi Sfintele Scripturi, de a merge la biserică, de a ne ruga, de a face fapte bune și de a cugeta la moarte, care este cea mai mare înțelepciune.

Toate realizările din viața noastră trebuie să I le atribuim lui Dumnezeu, pentru că El este izvorul tuturor bunătăților. Să muncim cu hărnicie și cu dragoste, ne îndeamnă Părintele Cleopa, dar să nu uităm că avem un Dumnezeu, Căruia trebuie să ne rugăm neîncetat, și când muncim, și când suntem acasă, și când ne odihnim.

Dacă ne vom strădui să ne rugăm neîncetat și să avem tot timpul gândul sus la Dumnezeu, El va revărsa harul Lui peste noi și ne va dărui sănătate și toate cele necesare vieții:

Pururea să avem gândirea și rugăciunea spre Dumnezeu, și atunci darul Lui va întări brațele noastre, mintea noastră și trupurile noastre, și vom fi sănătoși și vom putea izbuti și la muncă și la osteneala de toate zilele. Dar numai cu Dumnezeu și prin Dumnezeu! Amin.”

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.