Hamamelis Virginiana – Tratamente Miraculoase Pentru Femei

Hamamelis virginiana este un arbore de foioase originar din America de Nord, Asia și Europa. Englezii numesc această plantă “alunul vrăjitoarelor” (witch hazel), datorită formei similare cu a alunul și a proprietăților magice deținute. Vechii indieni vraci foloseau crengile de hamamelis pentru tratarea rănilor, leziunilor și tumorilor. Astăzi, hamamelis este o plantă nelipsită din produsele cosmetice bio.

Hamamelis virginiana – Tratamente Miraculoase Pentru Femei

Hamamelis virginiana – Tratamente Miraculoase Pentru Femei

Hamamelis – Proprietăți și Indicații terapeutice

____________________________________________________________________________________________

În scop terapeutic, de la hamamelis se folosesc frunzele, ramurile și scoarța. Cel mai adesea găsim ceai de hamamelis, apă de hamamelis sau ulei de hamamelis. Planta este bogată în uleiuri volatile din tanin, de unde și proprietățile vindecătoare atât de puternice. Hamamelis are în primul rând proprietăți astringente, antiinflamatare, tonice, antioxidante, regeneratoare, analgezice și hemostatice, prin care ajută la:

– Construcția vaselor de sânge
– Întărirea venelor
– Reglarea circulației sângelui
– Calmarea durerilor ușoare
– Coagularea sângelui
– Menținerea integrității țesuturilor
– Eliminarea celulitei
– Vindecarea pielii arse de soare
– Reducerea durerilor de picioare
– Reducerea mâncărimilor pielii
– Tratarea diareei
– Combaterea infecțiilor
– Tratarea acneei, a tenului gras sau uscat
– Tratarea ulcerelor și varicelor, inflamațiilor cutanate, rănilor, arsurilor, eczemelor, entorselor, contuziilor

____________________________________________________________________________________________

Tratamente cu hamamelies

> Hamamelis – tratamente pentru ten

Se amestecă 100 ml de apă de hamamelis cu o linguriță de glicerină vegetală, și se folosește ca demachiant pentru curățarea tenului.

Pentru ten gras, se amestecă apă de hamamelis și apă de trandafir, în părți egale. Pentru ten uscat, se amestecă o parte de hamamelis, o parte de apă plată și două părți de apă de trandafir. Aceste soluții se folosesc ca o loțiune tonică pentru ten, și se păstrează la frigider.

Tot pentru ten gras, se poate folosi un amestec dintr-o lingură de apă de hamamelis și o lingură de argilă. Se aplică pe față și se lasă să acționeze 10 minute, apoi se clătește cu apă călduță.

Pentru toate tipurile de ten, se amestecă o lingură de ulei de hamamelis cu un ou, sucul de la o lămâie și 4 lingurițe de lapte praf. Se formează o pastă și se aplică pe față. Se lasă un sfert de oră, apoi se spală cu apă caldă. Ajută la hidratarea, curățarea și tonifierea pielii.

> Hamamelis – tratament pentru mâini

Se poate prepara în casă o cremă de mâini naturală, din 5 lingurițe de hamamelis, 2 lingurițe de drojdie și ¼ linguriță de tinctură de benzoin. Se aplică pasta pe mâini și se lasă 30 de minute, apoi se îndepărtează cu apă caldă. Este un tratament bun pentru mâini iritate sau uscate și crăpate. Crema se păstrează la frigider.

Hamamelis – tratament pentru păr

Se prepară o mască de păr din 80 ml de apă de hamamelis, 20 ml de tinctură de mesteacăn (frunze) și 3 picături de ulei de roiniță. Se amestecă bine și se aplică pe scalp după spălarea părului, masând ușor. Nu se mai spală părul ulterior. Are efecte de întărire a firului de păr.

Hamamelis – tratament pentru arsuri

Se aplică pe zona arsurii o soluție lăptoasă dintr-o lingură de ulei de hamamelis, 2 linguri de apă plată, 2-3 picături de ulei de mentă și o lingură de bicarbonat de sodiu. Se lasă un sfert de oră, apoi se clătește cu apă caldă și se aplică la urmă puțin ulei de măsline.

Hamamelis – tratament pentru celulită

Se prepară un ceai dintr-o jumătate de linguriță de hamamelis (plantă uscată, care se găsește la Plafar) și o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 5 minute, apoi se strecoară și se bea. Tratamentul se face cu câte 2-3 căni pe zi între mese, și ultima cu o oră înainte de culcare, pe o durată de 3 săptămâni.

Hamamelis – tratament pentru hemoroizi

Hamamelis conține taninuri, flavonoide și rășină, prin care reduce hemoroizii și varicele. Planta îmbunătățește constricția vaselor de sânge și are capacitatea de a le aduce la dimensiunea normală. Aplicarea topică de creme pe bază de hamamelis este recomandată pentru hemoroizii externi, și inclusiv pentru ruperea perineului la naștere. Un alt tratament bun pentru hemoroizi este să se amestece hamamelis cu aloe vera și glicerină și să se aplice pe hemoroizii externi pentru a reduce mâncărimea, trata uscăciunea și opri sângerările.

Hamamelis – tratament pentru varice

Se aplică pe picioare cârpe înmuiate în hamamelis pentru reducerea durerii și inflamațiile venelor varicoase. Prin efectul de strângere a venelor, hamamelis ajută la alinarea temporară a durerii și a disconfortului.

____________________________________________________________________________________________

Hamamelis – Contraindicații

Deși nu au fost raportate interacțiuni medicamentoase semnificative în cazul administrării de hamamelis, pot exista anumite efecte secundare ale utilizării sale. Taninurile prezente în această plantă pot provoca greață, constipație și probleme hepatice. De aceea trebuie consultat medicul înainte de a urma un tratament cu hamamelis.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.