FERIGILE calmează durerile reumatice, articulare și picioare (moduri de utilizare)
Feriga este una din cele mai vechi plante medicinale de pe pământ, având o istorie de 360 de milioane de ani. Este cea mai mare familie de plante, cu peste 12.000 de specii de ferigă.
O vedem crescând în mod luxuriant în păduri, în locuri umbroase, de-a lungul malurilor umede și a gardurilor vii. Nu face flori, dar frunzele încârligate îi oferă unicitate. Unele plante se mențin verzi toată iarna, dacă sunt poziționate în locuri ferite.
Călugării cunosc beneficiile acestei plante sălbatice și o folosesc îndeosebi ca leac pentru durerile articulare și reumatice.
Remediu pentru dureri articulare, reumatice și de picioare
Dacă mergeți la munte sau aveți ocazia să faceți plimbări prin pădure, nu ezitați să culegeți ferigi. Frunzele proaspăt culese pot fi utilizate în scop medicinal.
Iată un remediu simplu pentru reumatism (inclusiv reumatism degenerativ), artrită și picioare umflate:
Ferigile se rup crenguțe, după care se colectează doar frunzele. Acestea se pun la macerat într-o cratiță cu 400 ml de apă rece, și se lasă 24 de ore. După acest interval de timp, cratița se pune pe foc și se fierb ferigile cu apa în care au stat la macerat circa 10 minute.
Fiertura se strecoară apoi printr-o sită. În lichidul cald obținut se înmoaie comprese de bumbac, care se aplică pe porțiunile care dor. Compresele se pot pune de mai multe ori pe zi dacă durerile sunt intense sau constante.
Dacă suferiți de reumatism degenerativ, acoperiți compresele cu un prosop cald, lăsându-le să acționeze peste noapte.
Acest remediu ajută la diminuarea durerilor până la dispariție și la îmbunătățirea mobilității articulațiilor.
Persoanele care petrec mult timp în picioare și suferă de dureri cumplite de picioare sau au picioarele umflate, pot încerca băile cu ferigă. Din cantitatea de fiertură preparată mai sus se folosește doar jumătate, care se adaugă într-un lighean cu 5 litri de apă caldă. Se stă cu picioarele în lichid până când acesta se răcește. Acest leac poate fi util și în diverse afecțiuni ale pielii.
Unele specii de ferigă pot fi folosite și ca plante de interior, deoarece ajută la eliminarea compușilor toxici din aer, precum formaldehida.
Atenție, unele specii de ferigă pot fi toxice, de aceea nu trebuie ingerate fără sfatul medicului. O doză prea mare de ferigă sub formă de extract sau pulbere poate cauza slăbiciune musculară, leziuni ale ochilor sau chiar comă.
Surse articol:
1. http://www.home-remedies-for-you.com/herbs/fern.html
2. „Leacuri Mănăstirești”, Mariana Borloveanu