OȚETUL de MERE cu MIERE de albine – un adevărat elixir

Oțetul de mere și miere este un tonic extraordinar pentru sănătate, care își merită locul în cămara cu medicamente naturale din casa fiecăruia dintre noi.

Oțet de Mere și Miere

Oțet de Mere și Miere

Acest oțet se poate prepara acasă, conform unei rețete tradiționale. Pentru a obține un produs 100% natural, folosiți  mere românești, din cultura proprie sau de la țară, și miere de albine organică.

Oțet de mere și miere – rețetă

Aveți nevoie de câteva kilograme de mere naturale, drojdie, miere de albine și pâine neagră uscată. Merele – cu tot cu coajă, se rad pe răzătoare sau se zdrobesc în blender sau robot. Terciul obținut se pune într-un recipient de sticlă sau ceramică.

Păstrați aceste proporții: la 400 g de terci de mere obținut se adaugă 500 ml de apă; la 1 litru de apă se adaugă 100 g de miere de albine, 10 g de drojdie și 20 g de pâine neagră uscată.

Acoperiți recipientul și lăsați merele și mierea la macerat 10 zile la loc cald (20 de grade Celsius). După acest interval, strecurați lichidul printr-un tifon, presând terciul pentru a extrage toată zeama. Se mai adaugă apoi 50-100 g de miere la fiecare litru de oțet obținut. Acoperiți iarăși recipientul și lăsați oțetul la macerat încă 40-60 de zile. După ce lichidul s-a limpezit, turnați oțetul în recipiente de sticlă, închideți-le ermetic și păstrați-le la loc rece.

Indicații terapeutice

Oțetul de mere are o istorie foarte lungă și bogată. Dacă inițial a fost folosit ca un conservant natural, în anul 430 î.Hr., medicul grec Hippocrate deja utiliza oțetul pentru vindecarea rănilor. La sfârșitul secolului al 18-lea, numeroase afecțiuni erau tratate cu oțet de mere: hidropizie, otrăvire cu iederă, laringită difterică și dureri de stomac. Înainte de producerea și comercializarea agenților hipoglicemici, „ceaiurile” din oțet erau adesea consumate de diabetici pentru controlul bolii lor.

Studiile moderne au demonstrat că oțetul de mere natural este eficient împotriva infecțiilor, microbilor, alergiilor, hipertensiunii arteriale și colesterolului, protejează împotriva tumorilor, combate stresul oxidativ și ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge.

Are efecte tonice, energizante și imunostimulatoare. Poate fi util în oboseală accentuată, constipație, obezitate, dureri reumatice, articulare și musculare, precum și în inflamații.

Oțet de mere cu miere pentru păr

Oțetul de mere este un tonic capilar excelent. Se poate folosi la clătirea părului după șamponarea obișnuită, pentru întărirea firului de păr în problema căderii excesive a părului, și pentru îndepărtarea mătreții. Oțetul dă părului un luciu natural.

La nivel extern, oțetul de mere poate fi folosit și pentru tenul gras, predispus la acnee, pentru pielea arsă de soare, înțepată de insecte sau afectate de urticarie. Cu acest produs natural se pot face frecții sau înpachetări cu oțet pentru reducerea febrei asociate cu răceala sau gripa.

Surse:

  1. „Vindecare și Purificare Prin Alimentație și Post”, Liviu Gheorghe, Tudor Ilie, Mihai Minoiu, Călin Ianța
  2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1785201/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.