COADA RACULUI – proprietăți, indicații terapeutice, moduri de utilizare

Coada racului, denumită științific „Potentilla anserina” este o plantă medicinală utilă în mod deosebit în afecțiunile gastrice și ginecologiceNumele ei derivă din latinescul „Potentia”, care înseamnă „putere”.

Se culege pe toată perioada sezonului cald, începând cu luna mai și până în toamnă. Se usucă în locuri umbroase, în straturi subțiri.

COMPOZIȚIE și PROPRIETĂȚI

Coada racului: fineartamerica.com

Conține taninuri, glucozide flavonoide (quercitrină și quercitină), cumarine, fitosteroli, antocianini, colină, substanțe amare, mucilagii și rășini.

În compoziția frunzelor se găsesc poliprenoli de lanț mediu care au efecte antivirale.

Pentru proprietățile sale astringente – datorate taninurilor (prezente îndeosebi în rădăcină), planta este folosită contra diareii și sângerărilor interne și externe minore. Are un efect blând asupra tractului intestinal.

În medicina tradițională, coada-racului reduce presiunea abdominală, crampele și spasmele musculare și intestinale, formarea excesivă de gaze, crampele menstruale.

Este de folos și în gastrită, ulcere stomacale și febră.

 

Are acțiune antispasmodică atât asupra intestinelor, cât și asupra uterului, însă aceste efecte nu au fost confirmate încă în studiile umane. Coada-racului este de asemenea hemostatică, coagulantă și antiseptică.

INDICAȚII TERAPEUTICE

La nivel intern:

– tulburări menstruale
– dureri cauzate de menstruația abundentă
– dureri de stomac, paraziți intestinali
– anemie
– osteoporoză, artrită
– pietre a rinichi
– dureri uterine
– cancer uterin
– boli ale colonului, cancer de colon

Coada racului (Potentilla anserina)

La nivel extern:

– dureri în gât
– inflamațiile gurii și gâtului (ca apă de gură)
– în dureri de dinți, dinți care se clatină
– gingivită, răni ulcerații ale gurii și gâtului
– ten gras
– ochi umezi
– răni, zgârieturi, tăieturi
– arsuri, degerături
– ulcer de piele
– eczeme
– secreții vaginale
– hemoroizi sângeroși (sub formă de comprese sau unguente)

__________________________________

MODURI de UTILIZARE

Coada racului poate fi folosită sub formă de ceai, tinctură, alifie sau comprese.

• Ceai – se folosesc 2 lingurițe de plantă la 250 ml de apă clocotită; se infuzează 10 minute; se beau 2-3 căni pe zi, între mese.

Ceaiul de coada racului ajută în bolile de stomac și intestine, în enterite, diaree, ulcere gastrice și duodenale.

• Tinctură – se iau câte 2-4 ml, de 3 ori pe zi.

• Comprese – se înmoaie o cârpă curată în ceai concentrat de coada-racului, preparat din 2 linguri de plantă uscată și 500 ml de apă clocotită; se infuzează 20 de minute, apoi se lasă la răcit.

__________________________________

Coada racului – precauții și contraindicații

Planta poate cauza probleme gastrointestinale la persoanele cu afecțiuni la acest nivel.

__________________________________

Surse bibliografice:

1. Botanical.com, Silverweed: https://botanical.com/botanical/mgmh/s/silver49.html

2. The Herbal Resource, Silverweed Medicinal Uses and Health Benefits: https://www.herbal-supplement-resource.com/silverweed-uses-benefits.html

3. Natural herbs.ro, COADA RACULUI (Potentilla anserina): http://www.naturalherbs.ro/herbs/ro/gyogynovenyek/coada-racului/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.