Profitați de sezonul hreanului – este antibiotic, anticancerigen, anti-anemic și anti-infecțios

Pare incredibil că o rădăcinoasă atât de banală precum hreanul poate ajuta la remedierea unor probleme grave de sănătate precum cancer, pneumonie, infecții urinare sau respiratorii.

Hreanul este folosit ca plantă medicinală încă de pe vremea dacilor. Are un conținut sporit de vitamina C și minerale – calciu, magneziu, fier și potasiu.

Hrean

Hrean: Mike Finn

Alți compuși cu proprietăți terapeutice importante pe care-i găsim în rădăcina de hrean sunt glucozinolații.

Aceste substanțe, care dau hreanului gustul iute intens, au demonstrat o activitate antibiotică remarcabilă împotriva unei game diverse de bacterii.

Totodată, glucozinolații, regăsiți de asemenea în varză și broccoli, au efecte citostatice, dovedindu-se utili în diverse cancere: de stomac, de colon, de plămâni și de piele. Consumul de hrean încetinește evoluția bolilor neoplazice.

Un alt domeniu în care hreanul are o acțiune benefică dovedită este cel al afecțiunilor respiratorii.

Datorită faptului că dilată căile respiratorii și ușurează respirația, este de un real ajutor persoanelor cu astm, tuse chinuitoare (inclusiv cea provocată de fumat), bronșită cronică sau sinuzită.

Cel mai potrivit mod de a consuma hreanul în aceste afecțiuni este sub formă de sirop: dat pe răzătoare și macerat în miere. Se pot lua câte 2-3 lingurițe de sirop pe zi.

Sunt bune și cataplasmele cu hrean ras, aplicat pe torace în caz de tuse, sau pe frunte, în caz de sinuzită. Are efecte antibiotice, bronhodilatatoare, expectorante și decongestive.

Datorită conținutului bogat în fier, hreanul poate ameliora starea persoanelor anemice.

Efecte rapide le au salatele cu hrean ras, simple, sau în combinație cu morcov, sfeclă roșie și măr, rase toate pe răzătoarea mare.

O astfel de salată va exercita și efecte protectoare împotriva virozelor și a infecțiilor bacteriene.

Consumat sub formă de suc, hreanul proaspăt ajută la eliminarea polipilor uretrali, a infecțiilor urinare și a retenției de apă (mâini și picioare umflate).

În aceste cazuri, se consumă câte 50 ml de suc, de 3 ori pe zi. Tratamentul poate dura 3 luni de zile. După o pauză de 1 lună, se poate repeta.

Precauții și contraindicații

Persoanele cu hipotiroidism, afecțiuni gastrointestinale, ulcere stomacale sau intestinale, boala sindromului iritabil și boli de rinichi grave trebuie să evite consumul de hrean.

Acesta este de asemenea contraindicat pe perioada sarcinii și alăptării.

Dacă urmați un tratament medicamentos, cereți sfatul medicului înainte de a începe o cură cu hrean. 

Sursă: Mariana Borloveanu, Hreanul desfundă sinusurile și dilată bronhiile, Leacuri & Rețete Mănăstirești, Nr. 8, 10 februarie – 10 aprilie 2016, pp. 12-15

1 comentariu

  1. Foarte bun și pt tuse și sinuzita consumat crud ca salata

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.