Fructele de chimion – proprietăți și indicații terapeutice
Oamenii din vechime cunoșteau prea bine valoarea medicinală a condimentelor.
În Evul Mediu, plantele aromatice pe care le folosim la gătit erau folosite ca monede de schimb. Piperul era una din cele mai prețioase valute în India şi în alte civilizaţii din Lumea Nouă.
Cuprins
Chimion – proprietăți
Chimionul este o plantă foarte veche. Apare menționată în Biblie, în Vechiul şi Noul Testament.
În Evanghelie, Iisus îi mustră pe cărturarii şi fariseii făţarnici ai vremii că dau „zeciuală din izmă, mărar şi chimen”, uitând de „părţile mai grele ale legii: dreptatea, mila şi credinţa”.
Chimionul (Cuminum cyminum) mai este cunoscut şi ca „secărica”. Este important să reţinem că există o diferenţă între chimion şi chimen.
De la chimen se folosesc seminţele, iar de la chimion fructele.
Chimionul este o plantă cu flori mici albe-roşiatice care face fructe extrem de aromate.
Sunt folosite cu precădere în bucătărie, ca mirodenii, dar şi în medicină, ca plantă vindecătoare.
Chimion – beneficii
Fructele de chimion sunt utilizate în scop medicinal. Sunt bogate în substanţe nutritive și cu potențial farmacologic.
Conţin ulei eteric, ulei volatil din limonen, carvona, dehidrocarvona sau dihidrocarveol, lipide, substanţe minerale, glucide, amidon şi rezine.
Au efecte antispastice, antimicrobiene şi astrigente.
Sunt indicate în reglarea funcţiilor stomacului, tratarea inflamaţiilor intestinale și balonări.
Mamele pot consuma fructe de chimion pentru creșterea producției de lapte pentru bebeluș.
Uz intern
Infuzia de fructe de chimion se prepară dintr-o lingură jumătate de fructe şi o ceaşcă de apă.
Se consumă în special pentru a uşura eliminarea gazelor din stomac. Se mai prepara în combinaţie cu fenieu şi coriandru.
Din punct de vedere culinar, fructele de chimion se pot folosi ca şi condiment la prepararea salatelor, supelor, prăjiturilor sau a lichiorurilor.
Consumul de ceai de fructe de chimion favorizează regenerarea florei intestinale, reducând astfel durerile abdominale.
Mamele pot admistra chimion bebeluşilor care suferă de colici.
Fructele acestei plante sunt minunate în tratarea:
• Bronşitelor
• Laringitelor
• Constipaţiilor sau a diareelor
• Durerilor menstruale
• UrticariilorUz extern
Uleiul de flori de chimion este utilizat mai ales în cosmetica naturistă.
Se poate admistra şi sub formă de tinctură în apa de baie a bebeluşului pentru înlăturarea crampelor abdominale şi a altor probleme de tip gastro-intestinal.
Uleiul este bun şi în micoza bucală. Se fac clătiri ale gurii cu 1-2 picături de chimion dizolvate în 100 ml infuzie combinată.
Tinctura din flori de chimion este utilă în vindecarea rănilor deschise, iar uleiul pentru tratarea scabiei. Se aplică direct pe zona afectată.
Precauţii și contraindicații
Copiii foarte mici pot consuma fenicul în loc de chimion. În caz de exces, chimionul poate provoca (rareori) stări de epilepsie.
Femeile gravide nu trebuie să depăşească 7 gr pe zi de fructe de chimion. Supradozarea poate duce la avort.
Persoanele alergice la plantele din familia Apiaceae ar trebui să evite consumul de chimion.