Lipsa de ZINC poate afecta sistemul IMUNITAR și funcțiile COGNITIVE (memoria, învățarea)

Zincul stimulează activitatea a circa 100 de enzime diferite în corp. Este deosebit de important pentru creșterea și dezvoltarea copiilor, pentru sistemul imunitar, combaterea infecțiilor și sinteza ADN-ului.

Bebelușii, copiii, adolescenții, femeile însărcinate și cele care alăptează au nevoie de doze mai mari de zinc și de aceea sunt mai predispuși la deficite.

Lipsa de Zinc

Consecințele lipsei de zinc în corp

Deficitul de zinc poate produce numeroase simptome fizice și tulburări în organism, datorită faptului că acest mineral este implicat în multiple funcții biochimice în celulele corpului.

Cele mai afectate sunt sistemul imunitar, sistemul nervos central, sistemul gastrointestinal, sistemul scheletic, reproductiv și epidermic:

– tulburări de creștere
– risc de infecții (diaree, pneumonie, malarie)
– căderea părului
– vindecarea înceată a rănilor
– oboseală cronică
– acnee
– colesterol crescut
– osteoporoză

Manifestările clinice ale carenței de zinc diferă în funcție de vârstă. La copiii mici, diareea este cel mai evident simptom. La copiii de vârstă școlară, lipsa de zinc poate produce probleme ale pielii, alopecie, infecții recidivante sau chiar retard.

Unele studii au arătat că obezitatea, rezistența la insulă și sindromul metabolic la copii pot fi controlate cu ajutorul suplimentelor cu zinc.

Unele modificări degenerative (declin) asociate cu vârsta se pot datora în mare parte deficitului de zinc: imunocompetența, întârzierea vindecării rănilor, schimbări neurologice și psihologice.

Lipsa de zinc poate cauza tulburări ale funcțiilor cognitive, probleme comportamentale, tulburări de memorie, incapacitatea de a învăța și atrofie neuronală. Un studiu apărut în Jurnalul Neuron, realizat la Universitatea din Toronto a arătat că zincul reglează comunicarea dintre neuroni.

La vârstnici, sunt de asemenea comune ulcerațiile cronice ale pielii, care se vindecă greu și infecțiile recurente.

Zincul susține sistemul imunitar prin faptul că ajută la reglarea funcțiilor acestuia și la activarea celulelor imunitare T (care atacă celulele invadatoare și reglează răspunsurile imune). Potrivit unui studiu realizat de Jurnalul Medical Open Respiratory, suplimentele cu zinc luate pentru răceală sunt eficiente în proporție de 40%.

Pe lângă faptul că întărește sistemul imunitar și apărarea împotriva infecțiilor (diaree, pneumonie), zincul susține de asemenea funcțiile cognitive, precum memoria și învățarea.

Zincul se găsește în mod natural în foarte multe alimente:

• carne de vită macră
• fasole gătită, mazăre
• soia, linte
• gălbenuș de ou
• carne de pui
• pește
• cereale integrale, quinoa
• nuci, semințe (de dovleac, de susan)

În ceea ce privește suplimentele cu zinc, doza recomandată este de 11 mg pe zi pentru bărbați, 8 mg pe zi pentru femei și 3-5 g pe zi pentru copii. Femeile gravide și mamele care alăptează au nevoie de 11-13 mg de zinc pe zi.

Adulții au luat și doze mai mari (40 mg pe zi) fără probleme. Consultați medicul înainte de a lua orice fel de supliment, pentru a stabili doza adecvată.

Surse articol:
1. http://www.naturalhealth365.com/zinc-deficiency-2115.html
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3724376
3. http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=nutrient&dbid=115

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.