Cum se folosesc STAFIDELE sau alte fructe uscate în rețete
Fructele uscate sunt un îndulcitor excelent pentru deserturi, însă trebuie să știm cum să le folosim. În starea lor deshidrată, sunt tari și par mai degrabă inerte și serbede. Le putem însă aduce la viață cu ajutorul unui truc extrem de simplu: hidratarea lor într-un lichid simplu sau aromat.
Metodele pe care vi le prezentăm mai jos funcționează pentru toate tipurile de fructe uscate: stafide, merișoare, curmale, prune, afine, caise, smochine etc.
Metode
1. Puneți stafidele într-un bol și acoperiți-le cu apă fierbinte. Lăsați-le la infuzat 10-15 minute, apoi strecurați lichidul. Fructele vor fi moi și pufoase, ca niște pernuțe.
2. Puneți stafidele într-o cratiță și acoperiți-le cu lichid. În loc de apă sau rom puteți folosi un suc de fructe (portocale, struguri, mere), compot, vin diluat, rom sau orice alt lichid aromat. Dați focul la mare până când amestecul începe să clocotească. Luați vasul de pe foc și lăsați stafidele la infuzat 5 minute, acoperind cratița cu un capac. Strecurați stafidele și folosiți lichidul la rețete.
3. Puneți stafidele într-un borcan. Acoperiți-le cu rom și puneți capacul. Agitați borcanul să se întrepătrundă fructele și esența, și lăsați-le să stea câteva ore. Fructele se vor umfla și vor absorbi romul, devenind astfel extrem de aromate și gustoase.
4. Puneți apă și alcool (vin, rom) în cantități egale (60 ml din fiecare) într-un bol. Lichidele trebuie să fie la temperatura camerei. Amestecați până se combină. Adăugați stafidele și apăsați-le să se scufunde în alcoolul diluat. Lăsați-le la înmuiat 30 de minute, la temperatura camerei. Scurgeți stafidele, storcându-le cu mâna pentru a elimina excesul de lichid.
Fructele hidratate vor fi mai ușor de tăiat pentru rețete, și mai gustoase când le incorporați în diferite deserturi de casă. Le puteți folosi la salate, în smoothie-uri sau sucuri, în prăjituri, plăcinte sau torturi. Fructele înmuiate nu vor mai absorbi excesul de lichid din rețete.