ÎMBĂTRÂNIREA nu trebuie considerată drept BOALĂ
De-a lungul timpului, s-a inoculat în mod greșit ideea că după o anumită vârstă, un om trebuie să fie considerat bătrân, bolnav și inutil societății. Este total absurd ca bătrânețea să fie catalogată drept boală sau un handicap.
Diferența dintre îmbătrânire și boală apare prima dată documentată la medicii antici ai Greciei, precum Hipocrate. Studiile moderne sugerează de asemenea faptul că nu există boli care pot fi clasificate drept „boli ale bătrâneții”, așa cum se vehiculează.
Slăbirea vederii și a auzului, tremuratul mâinilor, ridarea feței și a pielii, durerile articulare sau de picioare, toate acestea de care se plâng cei vârstnici, nu pot fi în mod obligatoriu asociate cu înaintarea în vârstă.
Datele statistice arată un lucru foarte interesant, și anume că persoanele care trăiesc 100 + ani nu mor din cauza bătrâneții sau pentru că sunt foarte înaintați în vârstă, ci din cauza unei simple răceli, gripe sau infecții virale, din cauza unei boli cardiovasculare, sau din pricina unei maladii grave, cum este cancerul.
O altă preconcepție este că persoanele vârstnice își pierd capacitatea de a gândi, de a înțelege și de a-și aminti lucruri odată cu trecerea timpului. În realitate, există un procentaj foarte mic al persoanelor vârstnice care observă un declin semnificativ în abilitățile lor cognitive. Cei care sunt activi din punct de vedere fizic și intelectual au mai puține șanse să perceapă o deteriorare a facultăților cognitive pe măsură ce îmbătrânesc.
Studiile au arătat că un segment reprezentativ al populației vârstnice simte o diferență majoră între vârsta din buletin și vârsta biologică. Starea de vitalitate, tinerețea interioară, capacitatea de învățare și creare, randamentul intelectual bun și mintea ageră manifestate de unele persoane vârstnice, acestea sunt dovezi ale faptului că nu înaintarea în vârstă este motivul pentru care unele persoane devin inactive încă de la vârsta de 40 de ani.
Stilul de viață inadecvat și regimul alimentar incorect sunt principalele cauze ale îmbătrânirii premature și apariția problemelor de sănătate. Cercetările au arătat că alimentația excesivă și nesănătoasă grăbesc sfârșitul. Omul de azi trăiește ca să mănânce, făcându-se astfel rob stomacului și tendinței actuale a consumerismului fără limite. Hipocrate însuși afirma în acest sens: „Cu cât ne hrănim mai mult și mai bine, cu atât ne dărâmăm viața mai repede.”
Mesele copioase – mai ales după 40-50 de ani tulbură ritmul normal al digestiei și duc la apariția obezității, cu repercursiuni asupra inimii. Astfel, alimentele rămân foarte mult timp în stomac (8 ore) și în intestine (20 de ore), alterându-se, producând acizi toxici și declanșând boli digestive.