90% din certuri se datorează tonul ridicat al vocii și nu diferențelor de idei

Certurile au diverse motive. Ele apar fie din cauză că cineva ne-a supărat cu ceva, fie din cauză că noi suntem deja supărați.

Fie că avem un motiv sau nu să începem o ceartă, modul în care aceasta avansează depinde de un lucru minor, anume tonul vocii.

90% din certuri se datorează tonul ridicat al vocii si nu diferentelor de idei

90% din certuri se datorează tonul ridicat al vocii si nu diferentelor de idei: iTHINK

Da, o ceartă poate fi prevenită sau chiar oprită prin controlul vocii. Există situații în care cineva ne vorbește pe un ton înalt sau apăsat și aceasta declanșează o reacție de ofensivă în noi.

În secunda doi simțim un impuls puternic să îi răspundem, pe același ton. Aceasta este un tip de ceartă provocat de un ton nepotrivit al vocii.

90% din certuri sunt cauzate de tonul ridicat al vocii

Teodora Mețiu – consultant și expert în comunicare spune că o proporție mare de certuri sunt cauzate de înălțimea vocii sau de felul în care ne adresăm celuilalt.

„Să fiți atenți la ton. Mare parte din conflictele pe care noi le avem nu vin din diferențe de idei, ci din tonul vocii”.

90% din certurile care se iscă între partenerii de viață sau de afaceri, acasă sau la locul de muncă, se datorează tonului vocii. Este un procent uimitor de mare, spune expertul.

Tonul ridicat al celuilalt provoacă o reacție negativă în noi. Teodora Mețiu spune că noi o simțim ca o nevoie de apărare.

Creierul reacționează la tonul vocii și nu la cuvinte

Când cineva țipă la noi, simțim nevoia să ne apărăm și de aceea vom răspunde, cel mai probabil, pe același ton țipat.

„Dacă eu îți spun acum: „Ce faci, mă?!” (pe un ton ridicat și apăsat), tu nu vei mai auzi cuvintele, ci auzi înălțimea tonului meu”.

Primul element pe care creierul îl decodează într-o astfel de situație nu este mesajul cuvintelor, ci tonul vocii. Modul în care cineva spune acele cuvinte. Tonul ridicat este un stimul mai puternic decât sensul cuvintelor și pe acesta îl percepe prima dată creierul.

Discuțiile pe un ton ridicat nu își ating scopul

Când avem de spus ceva important cuiva, trebuie să avem grijă pe ce ton vorbim. Dacă vom ridica vocea sau vom țipa, mesajul nu va ajunge la interlocutor. El se va simți ofensat de atitudinea noastră și nu ne va asculta. Cel mai probabil va încerca să se apere, ridicând și el tonul.

„În momentul în care tu auzi înălțimea tonului meu, înainte să auzi cuvintele, știi ce vei face? Vei încerca să răspunzi cu un ton și mai înalt. Apoi eu, la rândul meu, voi încerca să te acopăr. Uite cum ne certăm fără să știm pe ce”.

Așa se amplifică de fapt certurile și neînțelegerile.

„Oamenii care se ceartă țipând nu ajung la nicio concluzie. Dacă noi ne certăm și ridicăm tonurile de voce, nimeni nu mai aude cuvintele. Tot ce se întâmplă acolo este zgomot, care devine apăsător”.

Când ridicăm vocea la cel care țipă distrugem orice posibilitate de comunicare elegantă și echitabilă.

Coborârea vocii diminuează cearta

Dacă vrem să oprim o dispută, tot ce trebuie să facem este să coborâm vocea. Uneori nu este indicat să tăcem, pentru că asta să îl provoca și mai mult pe celălalt.

Coborând tonul vocii, vom introduce o notă de calm în discuție. Atmosfera se va destinde puțin și celălalt își va da seama că a mers prea departe și lucrurile au scăpat de sub control.

„Unul din noi trebuie să devină inteligent și să facă ceea ce se numește calibrare vocală”.

Vocea joasă transmite mai bine mesajul

Ce înseamnă calibrare vocală? Concret, înseamnă să tai puțin din înălțimea vocii și să începi să vorbești mai jos.

Chiar dacă partenerul de ceartă va continua să vorbească pe un ton ridicat, tu menține vocea joasă. Sunt șanse mari ca acela să se liniștească în scurt timp.

„Calibrarea vocală este excepțională pentru astfel de cazuri, în care avem conflicte”.

O voce joasă transmite mai bine mesajul și poate fi util în orice situație, nu doar în situații conflictuale. Vocea joasă și calmă are mai multă fermitate și mai multă putere de penetrare și convingere.

Dacă tonul este scăzut, cuvintele se fac mai bine auzite, iar celălalt nu va fi atent la zgomot, ci la înțelesul lor.  De aceea, atunci când coborâm vocea trebuie să spunem lucruri importante.

„Oamenii nu știu că au în tonul vocii viața sau moartea relațiilor”

Teodora Mețiu mai subliniază un aspect important. Anume că atunci când intrăm în acest joc al înălțimii tonurilor, producem o mare vătămare acelei relații.

Dacă am fi conștienți de puterea care există în tonurile vocii noastre, am încerca să lucrăm cu ea și să ne ferim de dezastre.

Poate că ar exista mai puține divorțuri și relații stricate dacă oamenii ar fi atenți la felul în care își vorbesc unii altora.

Articole similare

Vă recomand și alte articole interesante pe această temă:

Puterea cuvintelor – energia care poate zidi sau distruge pe cineva
Secretul relațiilor pașnice acesta este: puține cuvinte și mult zâmbet – Părintele Elpidie
Cuvintele bune, pline de dragoste pot vindeca răni ale sufletului și îmblânzi ura vrăjmașilor

Sursă articol: Iusti Fudulu, iTHINK, Oamenii nu știu asta, e moartea relației – Teodora Mețiu: https://www.youtube.com/watch?v=tWT0afkUr50&ab_channel=IustiFudulu

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.