Peisajele din NATURĂ și plimbările în aer liber acționează ca un MEDICAMENT miraculos asupra CREIERULUI suprasolicitat (studii științifice)

Nu avem nevoie de explicații științifice pentru a aprecia efectele vindecătoare ale naturii asupra noastră. Putem simți aceasta și singuri, ori de câte ori ieșim afară și interacționăm cu lumina soarelui, albastrul cerului, multitudinea florilor, insectelor și roadelor pomilor, cu susurul apelor, verdeața ierbii, ogoarele întinse, adierea vântului cald, zborul păsărilor în înaltul cerului. 

Tot mai multe studii arată efectele relaxante ale stimulilor naturali asupra organismului, dar mai ales asupra minții.

Efectele vindecatoare ale naturii

Oamenii și-au petrecut peste 99% din timpul lor viețuind în mediul natural. Ruptura de natură pe care a adus-o modernizarea prin habitatele și locurile de muncă ultra-urbanizate constituie unul din factorii majori ai epidemiei de stres care a cuprins astăzi populațiile din țările dezvoltate.

Nu este de mirare de ce tot mai mulți oameni caută să evadeze în natură și simt nevoia să se conecteze cu mediul înconjurător. Găsesc o anumită consolare în petrecerea timpului în spațiile naturale.

Un contact direct cu natura îmbunătățește sănătatea mentala si dezvoltarea spirituală. Petrecerea timpului în natura scade nivelul de stres și dă un sentiment de coerență și apartenență.

Dr. David Strayer, profesor în psihologie cognitivă la Universitatea din Utah, studiază de mai bine de un deceniu abilitatea minții de a gândi clar.

Creierul nostru nu este o mașinărie capabilă să meargă non-stop, fără să obosească, susține acesta. Stilul de viață digital și ritmul alert în care trăim epuizează creierul. A descoperit că cel mai bun antidot pentru relaxarea minții este natura.

Când ne oprim din activitățile noastre supra-solicitante și căutăm un mediul natural pentru a ne destinde, efectele sunt uimitoare.

Natura are efecte restaurante asupra minții. Mai mult decât atât, dr. Strayer a demonstrat într-un studiu că persoanele care au petrecut 3 zile în sălbăticie au avut rezultate cu 50% mai bune la testele de rezolvare a problemelor.

Explicația acestuia ar fi că atunci când ne aflăm în mijlocul naturii, cortexul prefrontal (centrul de comandă al creierului) se odihnește și se recuperează, asemenea unui mușchi supra-uzat.

Arhitectul de peisaje Freferick Law Olmsted susține că contemplarea ocazională a scenelor naturale este favorabilă sănătății și vigorii omului. Medicul german Paracelsus scria în secolul al 16-lea:

„Arta vindecării vine de la natură, și nu de la medic”.

În urmă cu 2.500 de ani, Cirus al II-lea cel Mare, construia grădini pentru relaxare în capitala aglomerată a Persiei.

John Muir

Două personalități de renume ale secolului al 19-lea – filozoful Ralph Waldo Emerson și naturalistul John Muir – au inițiat crearea primelor parcuri naționale din lume, fiind de părere că natura are puteri vindecătoare atât pentru minte, cât și pentru corp.

John Muir a fost numit de altfel și „Părintele Parcurilor Naționale”.

Cercetătorii de la Universitatea din Exter, Anglia, au analizat datele a 10.000 de locuitori ai orașului și au descoperit că cei care locuiau mai aproape de spațiile verzi au raportat niveluri mai mici de tulburări mentale.

În anul 2009, cercetătorii olandezi au arătat că persoanele care locuiesc la aproximativ 1 km distanță de un spațiu verde au o incidență scăzută de depresie, anxietate, migrene și alte 13 boli.

Totodată, epidemiologul și geograful Richard Mitchell de la Universitatea din Glasgow, Scoția, a descoperit mai puține decese și boli la locuitorii din proximitatea cadrelor naturale, chiar dacă aceștia nu petreceau mult timp în natură.

Persoanele care au vederi de la fereastra spitalului sau a școlii spre copaci și verdeață se recuperează mai repede din boli, au o performanță mai bună la învățătură și au un comportament mai puțin violent.

Cercetătorii japonezi de la Universitatea Chiba din Japonia au făcut un experiment pe 560 de persoane, dorind să cuantifice efectele naturii asupra creierului.

Un grup de 280 de persoane a fost trimis la plimbare în 24 de păduri diferite, iar celălalt grup de 280 de persoane au fost trimiși la plimbare în centrele orașului.

Cei care s-au plimbat prin pădure au avut o scădere de 16% a hormonului de stres cortizol și niveluri mai mici de anxietate.

Cercetătorii coreeni au descoperit că vizualizarea de scene din oraș crește fluxul sanguin din amigdală – care este centrul fricii din creier, în timp ce scenele naturale stimulează zonele din creier asociate cu empatia și altruismul.

Aceștia sunt de părere că mințile și corpurile noastre se relaxează în spațiile naturale deoarece simțurile noastre s-au adaptat la interpretarea informațiilor despre plante și ape curgătoare, și nu a celor despre trafic și alte lucruri urbane.

Cu toate acestea, oamenii petrec astăzi foarte puțin timp în natură.

Lisa Nisbet, profesor asistent de psihologie la Universitatea Trent din Canada, spune că oamenii subestimează efectul de fericire pe care îl produce ieșirea în natură.

Din păcate, nu folosim natura pentru a ne îmbunătăți starea de spirit. Investim însă foarte mult timp în alte activități care în mod aparent ne fac să ne simțim mai bine, precum mersul cumpărături, navigarea pe internet sau vizionarea de programe TV.

În unele țări, natura este inclusă în politica de sănătate mentală a guvernului. Finlanda este țara cu cele mai mari rate de depresie, alcoolism și suicid. Institutul Finlandez de Resurse Naturale a determinat o echipă de cercetători să recomande o doză minimă de „natură” 5 ore pe lună în natură, în efortul de a îmbunătăți starea mentală a populației.

40-50 de minute de mers pe jos sunt suficiente pentru a determina modificări la nivelul psihicului, dispoziției și atenției, susține profesorul de psihologice Kalevi Korpela, de la Universitatea din Tampere, Finlanda.

Omul de știință Shin Won-Sop, a studiat efectele naturii asupra capacității de rezolvare a problemelor. Acesta este de părere că elementele vizuale din mediile naturale – precum un apus de soare, o apă curgătoare sau un pâlc de fluturi – sunt cele care reduc stresul și oboseala mentală.

Dacă vreți să vă îmbunătățiți starea de bine și starea de sănătate, profitați din plin de puterea vindecătoare a naturii!

Plimbați-vă cât mai mult, ieșiți cât mai des în mijlocul naturii, admirați cât mai intens frumusețea înconjurătoare, clătiți-vă ochii și mintea privind peisajele fiecărui anotimp, sorbiți din plin aromele naturale, bucurați-vă de viață, dați slavă lui Dumnezeu pentru frumusețea creației și încărcați-vă cu energia pozitivă a naturii și umpleți-vă de optimism!

 

____________________________

Sursă: Reader’s Digest, Is Nature Your Brain’s Miracle Medicine? https://www.rd.com/health/wellness/benefits-of-nature/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.