Podurile acoperite din lemn din Bistrița Năsăud

Podurile acoperite din lemn din județul Bistrița Năsăud reprezintă o adevărată artă în lemn, singurele, de altfel, rămase în aceasta zonă a Europei.

pod

Pod acoperit

Despre primele poduri terestre se știe că au fost construite în urmă cu 5.000 de ani, primul pod important, de 300 metri lungime și cu o deschidere de nouă metri, traversând râul Eufrat.

Podurile acoperite din Țara Năsăudului

Podurile acoperite din lemn din Țara Năsăudului au fost construite în urmă cu 350 de ani, din nevoia de comunicare a localnicilor, precum și pentru valorificarea comerțului.

Primul pod din lemn acoperit a fost ridicat la Năsăud, făcând legătura cu Bistrița, peste Someșul Mare. Următoarele opere de artă aveau să își facă simțită prezența la Ilva Mare, Ilva Mică, Beclean, Mocod, Salva, Nepos, Nimigea și Coșbuc.

Conform studiilor realizate, în zona Năsăudului, podurile acoperite din lemn au fost construite încă din secolul al 16-lea. Acestea erau, în cea mai mare parte, făcute din stejar, materia primă fiind extrasă din pădurile din apropiere. Doar pentru podul de la Năsăud, au fost aduși din pădurile de la Dumitra, nu mai puțin de 500 de stejari.

 Podurile, construite în timpul regimului militar

Aici, în Bistrița Năsăud, au rezistat, de-a lungul timpului, doar câteva poduri din lemn acoperite, considerate adevărate tuneluri ,care nu mai pot fi întâlnite în altă parte a Transilvaniei.

138238318701

Pod acoperit

Pe parcursul a 90 de ani, regimul militar a reprezentat, în unele cazuri, o mană cerească pentru Țara Năsăudului.

Ofițerii străini aduși în zonă s-au perfecționat în construirea drumurilor mai bune, dar și școlilor. De aici nu a făcut excepție nici ridicarea  podurilor din lemn peste apele de munte repezi.

Astfel, ofițerii cu un grad mai ridicat de civilizație au început să construiască poduri rezistente, cu deschideri mari, de 20-30 de metri, și cu un număr redus de picioare.

pod2

Pod acoperit

Timp de 200 de ani, operele de artă au rezistat datorită sătenilor, care le-au îngrijit și întreținut așa cum se cuvine.

Cu toate acestea, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, 14 poduri sunt distruse de către armata maghiară, câteva dintre acestea fiind refăcute după planurile de detaliu, din 1949. Este vorba despre cele de la Feldru, Ilva Mare, Ilva Mică, Salva, Poiana Ilvei, Măgura Ilvei și Tradam.

Podurile refăcute, în pericol de prăbușire

Cei interesați de a vizita aceste bijuterii a Năsăudului trebuie să se grăbească. O parte din ele au fost refăcute cu lemn de molid, care s-a dovedit mai puțin rezistent ca stejarul.

Spre exemplu, Podul de la Nimigea, la fel ca și cel din Nepos (comuna Feldru), s-au prăbușit în timp ce erau traversate de o remorcă. Mai mult decât atât, alte două poduri au fost șterse de pe listă: cel de la Salva și Zagra, care au fost scoase din circulație.

Podurile din Coșbuc și Ilva Mare, singurele funcționale

În prezent, singurele poduri funcționale sunt cele din cele din Coșbuc și Ilva Mare.

800px-Cosbuc_HB

”Podul Iubirii”

Podul de la Coșbuc, în avansată stare de degradare, a fost construit în 1776, și trece peste râul Sălăuţa, fiind  făcut din lemn de stejar. Oamenii locului l-au numit ‘’Podul Iubirii’’, datorită tinerilor îndrăgostiți care se ascundeau de privirile curioșilor în podul acoperit.

Podul din Ilva Mare, cunoscut și ca ‘’Podul Curții’’ este primul de acest gen construit pe Valea Ilvei.

pod3_1 ilva mare

Pod Ilva Mare

A fost ridicat în 1829, din lemn de stejar, și este considerat o construcție ingenioasă. Motivul? Întreaga structură, inclusiv elementele de legătură, sunt realizate din lemn.

Podul din Ilva Mare asigură trecerea către biserica și cimitirul din localitate, în prezent, monumentul architectural fiind inclus în catalogul Muzeului Brukenthal din Sibiu.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.