Călătorie în Parcul Național Domogled – Valea Cernei
Întins pe suprafața a trei județe, Caraș-Severin, Mehedinți și Gorj, Parcul Național Domogled-Valea Cernei este situat în sud-vestul României, fiind declarat zonă specială de conservare.
Localizare
Acoperind 61.211 hectare, parcul, înființat în anul 1990, se află în partea central-estică a județului Caraș-Severin, partea nord-vestică a județului Gorj, și în cea nord-estică a județului Mehedinți.
Aria naturală este străbătută de DN66A, pentru a lega județele Hunedoara și Caraș-Severin.
Diversitatea tipurilor de peisaje
Aici, în Parcul Național Domogled-Valea Cernei, diversitatea peisajelor este mai mult decât generoasă, în zonă fiind prezente abrupturi calcaroase, canioane cu pârâie cu un puternic debit fluctuant, vârfuri calcaroase, îmbrăcate în vegetație submediteraneană, păduri întinse de fag, goluri alpine, lacuri de acumulare montane, chei și prăpăstii calcaroase, cătune izolate în munte, pajiști subalpine, peșteri termale, izvoare termominerale, endemisme, specii rare de floră și faună bogată.
Parcul, al doilea ca mărime
Al doilea ca mărime din totalul parcurilor naționale din România, Parcul Național Domogled-Valea Cernei este și singurul care cuprinde un bazin hidrografic. Din totalul suprafeţei pe care acesta este delimitat, 24.000 de hectare sunt ocupate de rezervații naturale.
Partea inferioară a văii, implicit versantul drept, aparțin ocolului silvic Herculane, județul Caraș-Severin, în timp ce partea superioară este inclusă în ocolul silvic Baia de Aramă. Masivul Piatra Cloşanilor, ca de altfel, ultima parte a parcului, aparţine ocolului silvic Padeş, județul Gorj.
Cadru natural deosebit
Despre Valea Cernei se spune că ar reprezenta o adevărată grădină botanică naturală, datorită poziției sale geografice.
Rezervația impresionează prin flora și fauna de o diversitate deosebită, generoasă în elemente rare, endemice sau cu răspândire meridională.
Astfel, flora excepțională predomină atât locurile mai izolate, precum și stâncăriile calcaroase, grohotişurile, pajiștile și poienile care nu duc lipsă soarelui. Flora de o frumusețe rară s-a strecurat și în văiugile adânc tăiate în stâncă, acompaniate de apa izvoarelor reci și limpezi.
În cea mai mare parte, Parcul Național Domogled-Valea Cernei dispune de o zonă tipic forestieră, cei aventurați în sălbăticia naturii fiind întâmpinați de fagul autohton și fagul oriental. Drumeții care pătrund în partea inferioară a parcului, pot admira specii de gorun, în timp ce spre golurile alpine, își face prezența molidul.
Valea Cernei se poate mândri cu pinul negru de Banat, o specie rară, ce oferă originalitate zonei. Considerată un sanctuar al florei, rezervația adăpostește, în cea mai mare parte, plante endemice, printre care specii de garofiță, ciuboțică cucului, clopoței, albăstrițe, brândușe, specii de ghimpe și stânjenei.
‘’Stăpânii’’ domeniului
Asemenea florei, parcul național dispune de o faună la fel de bogată, caracterizată prin mamifere, reptile, amfibieni și insecte.
Astfel, fauna protejată a parcului are în componență specii de mamifere, din care nu lipsesc ursul, căpriorul, cerbul, mistrețul, râsul, vulpea, bursucul, liliacul, jderul, pisica sălbatică, veverița și vidra.
Nevertebratele terestre care țin companie solurilor sunt scorpionii și coliopterele, apele fiind populate de specii de pești, printre care și porcușorul de vad.
Ceea ce face ca Domogledul să se remarce în mod deosebit este fauna de fluturi (lepidoptere), muntele fiind recunoscut în întreaga Europă drept una dintre cele mai bogate și remarcabile zone, din acest punct de vedere.
Zilele de vară pot deveni pentru drumețul care înnoptează cu un felinar aprins, adevărate momente feerice, însoțite de o revărsare copleșitoare de ”petale zburătoare”, care mai de care mai spectaculoase.