Casele ‘’încondeiate’’ din comuna Ciocănești, un muzeu in aer liber

Comuna Ciocănești, situată la 100 de kilometri de orașul Suceava și la 22 de kilometri de Vatra Dornei, reprezintă un unicat în țară, un loc desprins parcă din povești, în care se pot admira peste 600 de case cu pereții pictați în motive tradiționale.

peisaj ciocanesti suceava10_wm

Satul Ciocanesti

Moda caselor încondeiate începe în anul 1950

Considerată un adevărat muzeu în aer liber, comuna Ciocănești, situată pe șoseaua Iacobeni – Borșa, poate fi cu ușurință integrată în lista obiectivelor turistice din România, impresionând prin aspectul unic, caracterizat prin superbele case încondeiate.

1fca8fc5_SBA73

Casa ”incondeiata”

Totul a început cu ideea năstrușnică a Leontinei Țăran, o gospodină din satul Ciocănești, care, în ideea de a-și împodobi cât mai frumos și deosebit casa, se gândește să scoată modelele din hainele tradiționale și să le aplice, cu ajutorul zugravului din sat, pe numele său Dumitru Tomoioaga, pe pereții casei. Acest lucru se întâmpla în anul 1950, ocazie cu care casa Leontinei a fost declarată muzeu.

ciocanesti

Casa ”Incondeiata”

Numai întâmplarea face ca unul dintre fiii zugravului să ajungă primarul comunei Ciocănești, acesta, în cele din urmă, luând decizia, alături de săteni, ca fiecare casă nou construită sau renovată să fie, în mod obligatoriu, decorată cu motive tradiționale, populare.

Satul-Ciocăneşti-–-Valea-Bistriţei

Casa cu motive traditionale

Acest fapt s-a întâmplat în urmă cu aproximativ 60 de ani, iar moda caselor ‘’încondeiate’’ continuă să se reflecte asupra locuințelor din Ciocănești, aproape fiecare fațadă de aici asemănându-se cu ouăle încondeiate specifice zonei, ornate la exterior cu motive populare tradiționale românești.

06-oua_2e5a1fb2d8

Oua incondeiata din Ciocanesti

Tradiții obligatorii în satul Ciocănești

Numărul mare de vizitatori, sosiți atât din țară, cât și din străinătate, a făcut ca satul să prospere, urmând ca în ultimii șapte ani, aici să se dezvolte o importantă industrie turistică.

Prin urmare, pentru ca localitatea să nu își piardă din farmec, însă nici din prosperitate, autoritățile locale nu au stat pe gânduri și au emis o lege prin care sătenii au răspunderea și obligația de a-și picta casele la exterior, în motive tradiționale românești.

minunile-de-pe-bistrita-aurie-ciocanesti-satul-muzeu-105360-2

Cladire ”incondeiata”

Mai mult decât atât, primăria contribuie și ea la aspectul unicat în lume, a comunei, prin asigurarea gratuită a celor necesare pentru picturi.

Nici biserica din Ciocăneşti nu a ‘’scăpat’’ de ideea primăriei, lăcașul sfânt prezentându-se, la rândul său, cu zidurile ‘’încondeiate’’.

biserica

Biserica

Despre desenul care îmbracă pereții exterior ai caselor localnicii spun că este foarte important, dat fiind faptul că acesta, precum și culorile folosite, denotă caracterul persoanei respective, un mod de a lăsa amprenta personală asupra locuinței.

Tradiția locală din Ciocăneşti

Cei ajunși în zona unică, de astfel, în lume, trebuie să știe că, la Ciocănești, sunt organizate, în timpul anului, două festivaluri, la care sunt invitați cu mare drag de către săteni.

pastrav

Festivalul pastravului

Unul dintre acestea este festivalul păstrăvului, organizat în luna august, în timp ce al doilea, dedicat ouălelor încondeiate, are loc în luna februarie.

1539199input_file1071940

Festival oua incondeiate

Aici, vizitatorii pot asista la tradițiile frumoase, cu totul deosebite, unde meșterii populari și încondeietorii, sosiți din toate centrele românești cu tradiție, se întrec în concursuri de ouă încondeiate.

De aici nu vor lipsi spectacolele de muzică și de fanfară populară, ca de altfel, nici paradele de costume populare, care cuceresc pe loc inima oricărui român.

Căi de acces

Ciocănești se află pe DN18, între Cirlibaba și Iacobeni.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.