Castelul Vlad Țepeș, bijuterie arhitectonică, cu aspect medieval

Construit în anul 1906, Castelul Vlad Țepeș din București a fost ridicat cu ocazia organizării Expoziției Generale Române, din Parcul Carol, la aniversarea domniei de 40 de ani a regelui.

21930977

Castelul Tepes

Despre Castelul Vlad Țepeș

Copie fidelă a Cetății Poenari, Castelul Vlad Țepeș din București a fost construit în perioada aprilie 1866-10 octombrie 1914, de către regale Carol I, cunoscut iubitor al lui Vlad Țepeș.

Cu o vechime puțin peste 100 de ani, clădirea se vrea a fi rodul rezultat din planurile arhitecților Ștefan Burcus și V. Stephănescu, reproducând, ce-i adevărat, la o scară mai mică, replica Cetății Poenari.

CastelulTepes

Castelul Vlad Tepes

Castelul cu aspect medieval și construit din cărămidă roșie s-a vrut a fi locul în care să fie adăpostit un rezervor de apă, din fontă, cu o capacitate de 200 de metri cubi. Dorința regelui nu a mai ajuns să fie, însă,  îndeplinită, clădirea rămânând astfel, în istorie, ca acea construcție asemănătoare arhitecturii palatului lui Țepeș de la Poenari, județul Argeș.

Descriere Castelul Vlad Țepeș

În turnul fortăreței înalte de 23 de metri și cu un diametru de 9 metri, este montat un rezervor de apă, din fontă, pe scara de lemn spiralată a castelului urcându-se pe o platformă, de unde se poate admira panorama Parcului Carol, precum și a Bucureștiului.

castelul-vlad-epe-2637

Castelul Vlad Tepes

Semețul turn este susținut de un puternic contrafort, ce se finalizează cu un pridvor de lemn, în timp ce, în partea dreaptă a acestuia, se găsește un zid crenelat, construit din piatră, care, la rândul său, se termină cu un alt turn, de aceasta dată, de dimensiuni mai reduse.

castelul_vlad_tepes_4

Castelul Vlad Tepes

Expoziții și cazarmă la Castelul Țepeș

La scurt timp după inaugurarea castelului, aici au avut loc expoziții în care erau prezentate numeroase tablouri cu motive religioase, motiv pentru care familia regală era nelipsită. Mai mult, începând cu anul 1914, turnul fortăreței servea ca loc pentru realizarea transmisiunilor radiotelegrafice, duse la bun sfârșit de către fizicianul Emil Giurgea.

În anii ‘20, castelul devine cazarmă pentru corpul de gardă ce avea ca misiune apărarea Mormântului Ostașului Necunoscut. După demolarea fostului Palat al Artelor, care, odată, se situa pe locul în care acum se află Mausoleul din Parcul Carol, în perioada 1942-1944, au fost construite barăci pentru militarii ce aveau să contribuie la evacuarea molozului.

castelul_vlad_tepes_2(1)

Castelul Vlad Tepes

În anul 1945, Cetatea lui Dracula se transformă, treptat, în loc de găzduire pentru femeile ce aveau în grijă întreținerea parcului. Acestea erau cazate, de către inginerul C. Dumitru, în camerele care odinioară, reprezentau locurile de expoziție a frumoaselor tablouri admirate de regale Carol I.

La 30 decembrie 1963, după strămutarea Eroului Necunoscut la Mărășești și inaugurarea mausoleului din apropiere, Castelul Vlad Țepeș continuă să fie folosit de către militari pentru paza acestuia, urmând ca după 1990, fortăreața să fie utilizată drept corp de gardă pentru o subunitate de jandarmi.

P32124

Castelul Vlad Tepes

Începând cu data de 30 septembrie 2004, castelul Vlad Țepeș din București devine Sediul Național pentru Cultul Eroilor, impresionând, în continuare, prin aspectul său medieval, ce dă un farmec aparte parcului.

Program de vizitare

Din păcate, vizita în interiorul castelului se poate realiza doar de două ori pe an: de Ziua Eroilor (”Înălțarea Domnului”) și de Ziua Armatei (25 octombrie).

Localizare

Castelul Vlad Țepeș se află în București, în Parcul Carol, pe strada General Candiano Popescu 6, în sectorul 4.

 

 

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.