Cetatea Prejmer, patrimoniu cultural mondial UNESCO

În Țara Bârsei, nu departe de Brașov, între secolele 14-15, a fost construită o cetate, aflată, în prezent, în patrimoniul UNESCO. Cetatea Prejmer, construită în jurul unei Biserici Evanghelice, a reprezentat un principal refugiu și mod de apărare, pe timp de război, pentru populația satului.

Cetatea-si-Biserica-de-la-Prejmer

Cetatea Prejmer

Aflată în partea de nord-est a județului Brașov, cetatea dispune de ziduri circulare, cu o grosime de 3-4 metri și cu o înălțime de 12 metri, fiind totodată, înconjurată de porți din fier și poduri. Spre deosebire de restul cetăților, Cetatea Prejmer beneficiază și astăzi de zidurile cu gurile de foc, ce au servit în trecut, la turnarea smoalei, apei clocotite sau chiar uleiului încins.

Nici incinta cetății nu se lasă mai prejos, în aceasta fiind construită, în trecut, ‘’Orga Mortii’’, numeroase arme ce aruncau focuri simultan, cauzând, astfel, numeroase pierderi. Siguranța populației asediată în Cetatea Prejmer era una asigurată prin șanțurile săpate în jurul acesteia, dar și datorită celor 300 de camere dispuse sub formă de fagure, pe patru etaje. O adevărată fortăreața de protecție, cu o incintă principală, circulară, cu diametrul de 80 de metri, și cu o a doua incintă de dimensiuni mai reduse, aflată chiar la poarta de intrare, lângă gangul boltit.

62781627x0

Incinta cetatii

Gangul Cetății Prejmer, cu rol de apărare împotriva inamicilor și cu o lungime de 50 de metri, prezintă arce puternice și un grătar din lemn, cu benzi ascuțite în partea de jos, construite din fier. Coborârea acestuia însemna izolarea asediatorilor. Cele patru nivele ale gangului erau împânzite cu 275 de cămări,folosite pentru depozitarea proviziilor și prin care accesul se făcea prin scările de lemn. Ceea ce este și mai interesant este că cetatea a fost construită în așa fel încât, privită din afară, aceasta să nu ofere nici o informative referitoare la sistemul defensiv organizat.

Sala de clasa din cetate

Sala de clasa din cetate

Pe lângă toate aceste obiective care nu pot fi ratate, Cetatea Prejmer găzduiește una dintre cele mai importante biserici din Transilvania, Biserica Fortificată Prejmer. Câștigându-și renumele de cea mai bine conservată biserică-cetate din estul Europei, biserica, construită în 1240, atinge o înălțime de 45 de metri, fiind construită intr-un stil gotic burgund, introdus de cistercieni la Carta. Inițial formată din patru brațe egale, ce înconjurau careul cu turnul octogonal, biserică de două travee diferite care alcătuiau brațele, în timp ce, de-a lungul corpului, puteau fi observate câte două perechi de capele rectangulare, pe două părți. De forma finală a Bisericii Fortificate Prejmer este ‘’raspunzatoare ‘’Direcția Monumentelor, care, în perioada 1960-1970, a făcut ca aceasta să sufere anumite transformări, clasând-o astfel, pe lista patrimoniul cultural mondial UNESCO, încă din 1999.

Biserica-fortificata-din-Prejmer-20110117122229

Biserica Fortificata Prejmer

Program de vizitare

1 Mai – 1 Noiembrie: Marți-Vineri, în intervalul orar 9:00-17:00  Sâmbătă, în intervalul orar 9:00-15:00

1 Noiembrie-1 Mai: Marți-Sâmbătă, în intervalul orar 9:00-15:00

Duminică și Luni nu există program de vizitare

Taxa de vizitare

Adulți- 8 lei; elevi sau student-4 lei

Cale de acces

DN 112, Brașov-Sfântul Gheorghe

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.