Râpa Roșie, sau „Micul Canion de România” – Relief Unic în Țară
La doar 3 kilometri de orasul Sebes, se ‘’ascunde’’ Rapa Rosie, un monument unic al naturii, ce poate fi asemanat cu Marele Canion din Colorado.
Sapaturile apei pe un substrat variat, format din gresii, nisipuri cuartoase si pietrisuri, au determinat aparitia unor forme ciudate, sub aspectul unor coloane, turnuri si piramide etajate, separate de ravene. Toate aceste procese au dus la formarea unui microrelief, numit de catre geografi si pamanturi rele, de culoare rosiatica, nuanta datorata, in mare parte, oxizilor de fier.
In sezoanele ploioase, haurile adanci sunt deschise in dreapta si in stanga, permitand apei de ploaie sa formeze mici paraiase sangerii, ce inainteaza spre fundul vailor, producand, in acelasi timp, un sunet mai putin obisnuit si chiar sinistru. Peste apa Secasului, in drumul coborarii spre pod, pot fi observate cu usurinta uriase tunele adanci, sapate, cu timpul, de apa de ploaie si tranformate in adevarate santuri primejdioase.
Pe parcursul a 60 de milioane de ani, apele au sapat cute adanci in inima monumentului, permitand formarea asa- numitelor coloane sau ‘’piramide coafate’’. Conurile de dejectie, de la baza versantului, reprezinta urmele torentilor care modifica de fiecare data atat aspectul, cat si dimensiunile rapei. Vegetatia rara si prezenta pantei uriase fac ca, in timpul ploilor abundente, prabusirile sa fie unele inevitabile, in timp ce alunecarile de teren modeleaza relieful in cel mai interesant mod, prin formarea de obeliscuri, contraforturi si piramide de pamant, cat si turnuri sau coloane.
Cu toate ca sansele de a gasi prea multe urme de viata intr-o zona atat de vitrega sunt mici, Rapa Rosie gazduieste numeroase pasari ce si-au facut un obicei de a sapa in lut si de a crea zeci de gauri, ce pot fi folosite drept adaposturi. Mai mult decat atat, dealul deasupra coloanelor se intinde cu pajisti pline de verdeata si pomi, acoperind parca, pata rosie uriasa, ce dezvaluie un taram mai anevoios.
Tot aici, turistii au ocazia de a intalni specii rare de vegetatie, ca Ephedra Distachya, Cotoneaster Integarrima, Centaurea Atropurpurea, Dianthus Serotinus, Asplenium Nigrum si Cephalaria Radiata.
In maretia si misterul sau, Rezervatia Naturala Rapa Rosie ascunde unele dintre cele mai mari pesteri subterane din intreaga lume, cea mai mare dintre acestea, Pestera Mare, avand 25 de metri dezvoltare si 4,5 metri denivelare, urmatoarea fiind Pestera Bursucilor de 21 de metri si Pestera numarul 4, de 11 metri lungime, toate formate in pamant si argila.
In ciuda conditiilor dure, exista posibilitatea unei drumetii pe cursurile fara apa ale torentilor, unde turistii isi pot crea drum printre trunchiurile doborate de alunecarile de teren sau croindu-si calea pe substratul orizontalizat al sedimentelor depuse in albiile de ape temporare.
este superb
da adevarat avem o tara minunata dar preferam sa laudam altceva pacat …
Superb
Avem o țară de o rară frumusețe !
Poate fi asemanat cu SEDONA-ARIZONA-BELL ROCK….foarte frumos!
…da,ca si MARELE CANION din COLORADO, pare…
Incredibila realizare artististica, prin forme si unicitate a naturii !
Un loc deosebit! Merita vazut!
avem multe obiective turistice dar nu sint valorificate
Mai avem așa ceva și în Alba la Groapa Ruginoasa!
Avem o tara frumoasa dar nu stim sa o promovam.
Arhitectul minunatei Lucrări e Dumnezeu
Ok , este interesant , frumos . Dar comparatia cu Marele Canion …. .
O fi o chestie de gust…. si perspectiva . Probabil ca mai sunt multe rape , surpari si formatiuni chiar microscopice numai la noi in tara care seamana cu peisaje de pe Luna , Marte …. etc. Dar asta nu le aduce la acelasi NIVEL .
Rapa Neagra din Mehadia Caras-Severin
Am fost acolo,e foarte frumos.