Biserica de Sub Lacul Beliș – Legendă și Minune

Biserica din lac, care poarta numele de Biserica Urmanczy, situata in satul Belis din judetul Cluj, reprezinta un valoros punct de atractie turistica, si totodata, un obiectiv care merita din plin vizitat in special in verile secetoase, cand apa scade si edificiul rasare de sub ape ca o minune.

Biserica de Sub Lacul Beliș - Legendă și Minune

Biserica de Sub Lacul Beliș – Legendă și Minune

Ruinele bisericii construite de pastori, care dateaza inca din secolul al 19-lea, isi fac aparitia, prin iesirea la suprafata in lacul Belis-Fantanele, situat la o altitudine de peste 1.000 de metri, in apropierea muntilor Gilau. Desi nu exista dovezi clare asupra datei exacte la care biserica din lac a fost ridicata, exista voci care sustin ca aceasta se situeaza undeva la anii 1737, intemeiata fiind de catre ciobanii care isi petreceau mult timp pe pasunile intinse, datorita oilor pe care le aveau in grija.

Legenda Bisericii din adâncul apelor

Legenda bisericii de sub lac cucereste pe oricine, starnind si mai tare interesul vizitatorului in cautare de noi experiente. Tot legat de legenda, aceasta spune ca pe vremea comunismului, satenii au fost anuntati de sosirea unei puternice viituri, ce avea sa distruga totul in cale. Odata ajunsa la Bucuresti, cumplita veste a determinat ridicarea rapida a unui baraj in zona, fortand astfel locuitorii sa se mute pe dealul ungurilor.

Biserica de Sub Lac Beliș

Biserica de Sub Lac Beliș

Inainte de evacuarea completa a bisericii din lac, devenit acum simbol al satului Belis, satenii au reusit sa salveze icoanele si restul obiectelor din lacasul sfant, ducandu-le intr-un loc cat mai ferit de urmarile dezastruoase ale viiturii. Astfel, biserica a fost acoperita de luciul clar al apei. Pe zidurile bisericii Urmanczy inca se mai pot observa picturile murale, realizate cu pasiune de catre priceputii satului, si care infrumusetau zidurile interioare ale constructiei, caracterizate prin scene biblice si ingeri.

Minunea care tine biserica in picioare

Faimoasa legenda a facut ca in fiecare an, in lunile secetoase, locul sa fie vizitat de un numar impresionant de turisti, care pot observa cu usurinta turla bisericii in lac, care parca, sta de veghe asupra satului. Este singura dovada care inca mai poate fi vazuta cu ochiul liber si fara prea mari eforturi.

Biserica de Sub Lacul Beliș

Biserica de Sub Lacul Beliș

O alta varianta de a observa biserica este doar cea a scufundarii la 30 de metri in adancurile apei. Specialistii in domeniu sustin faptul ca rezistenta structurii misterioasei biserici reprezinta o reala minune, date fiind conditiile nefavorabile si vitrege care pot actiona intr-un mod brutal asupra fundatiei.

Desi bine ascunsa de ochii curiosilor, biserica de sub lac reprezinta in continuare un punct de atractie turistica, o provocare pentru cei interesati de incarcatura istorica a zonei, care poate fi simtita inca de la intrarea in Belis. De mentionat este si faptul ca accesul este deschis turistilor fara taxa de vizitare.

Ce mai pot vedea turistii la Belis

Peisajul montan face din Belis un loc recomandat pentru refacerea fizica, dar si pentru refacerea starii psihice, turistii avand la indemana si alte obiective turistice culturale ce nu pot fi trecute cu vederea, precum Piatra Ponorului, Ghetarul Scarisoara, biserica fortificata de la Valeni si cetatile Radesei, Pestera Ursilor sau Cheile Galbenei Izbucul Galbenei.

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.