Pe măsură ce consumul de CARNE crește, se mărește și riscul de CANCER
Asocierea dintre consumul de carne și o incidență crescută a cancerului este foarte bine documentată în literatura științifică. S-au realizat sute de studii epidemiologice în diferite țări, folosind diete diverse.
O recenzie critică recentă (2016) în acest sens, realizată de cercetătorii italieni pe 42 de meta-analize au arătat că există o legătură concludentă între un consum ridicat de carne roșie și apariția cancerului, îndeosebi în privința cancerului colorectal, cancerului pulmonar, esofagian, gastric, pancreatic și vezical.
Acest risc crescut de cancer nu a fost observat însă la persoanele care consumă multă carne albă sau carne de pasăre.
Botanistul american James Duke susține că rezultatele cercetărilor curente nu pot fi combătute. Este limpede că pe măsură ce consumul de carne și grăsimi crește, se mărește și riscul dezvoltării cancerului. Un efect opus îl are consumul de alimente vegetale.
„Odată ce consumul de fructe și legume crește, urmat de scăderea consumului de grăsimi și creșterea cantității de fibre și de fitochimicale, scade ritmul apariției cancerului”.
Autorul este de părere că salatele de verdețuri, de varză, de plante medicinale, precum și supele de legume pot ajuta la prevenirea acestei boli necruțătoare.
________________________
Autorul ne oferă o rețetă inedită de salată cu efect anticancerigen în cartea sa „Farmacia Verde”.
Plantele care alcătuiesc această salată au fost alese consultând lucrarea etnobotanistului Jonathan Hartwell „Plants Used against Cancer”. Această lucrare conține informații privind circa 300 de plante renumite pentru activitatea lor anticancerigenă.
Iată ingredientele pe care le putem folosi la această salată:
• ceapă, usturoi și ardei roșu
• roșii și castraveți
• sfeclă roșie fiartă
• țelină
• flori proaspete de cicoare
• arpagic
• flori de trifoi roșu
• alune de pământ
• flori proaspete de gălbenele
• salvie
• chimion
• iarbă-grasă
Toate aceste plante sunt asezonate cu un sos obținut din:
• ulei de semințe de in
• ulei de lumința-nopții
• zeamă de lămâie
• usturoi
• rozmarin
• ardei iuți
Usturoiul și ceapa conțin compuși bogați în sulf. Roșiile sunt bogate în licopen, fructele citrice în limonen, iar ardeii iuți în capsaicină.
Semințele de in și rozmarinul conțin de asemenea compuși cu efecte anticancerigene.
________________________
Surse bibliografice:
1. Lippi G., Mattiuzzi C., Cervellin G3., Meat consumption and cancer risk: a critical review of published meta-analyses, Crit Rev Oncol Hematol. 2016: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26633248
2. Jeanine M Genkinger and Anita Koushik, Meat Consumption and Cancer Risk, PLoS Med. 2007: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2121650/
3. James A. Duke, Prevenirea Cancerului, Farmacia Verde, Editura All, București, 2009, pp. 362-365
Aceste roșii sunt tratate cu pesticide. Deci, te îmbolnăvești mai ușor mâncând roșii decât dacă mănânci carne de porc.