4 ANALIZE de sânge importante pentru FEMEI

Prevenirea este cea mai importantă strategie de diagnostic și tratament timpuriu. Constituie totodată cea mai valoroasă metodă de combatere a bolilor, îmbunătățire a calității vieții și reducerea riscului de deces prematur.

Cu cât mai pro-activi suntem la analize medicale și testări frecvente, cu atât mai mari sănătoși și protejați vom fi în viitor împotriva bolilor. 

4 analize de sange importante pentru femei

De pildă, testul Papanicolau, introdus cu mai bine de 50 de ani în urmă s-a dovedit extrem de eficient în reducerea ratelor de morbiditate și mortalitate asociate cu cancerul cervical.

Testele de sânge efectuate anual sau chiar mai des, au scopul de a verifica nivelul zahărului din sânge, al tensiunii arteriale, al grăsimilor din sânge, precum și alți markeri ai unor boli comune, precum diabet, boli cardiovasculare sau afecțiuni tiroidiene.

4 analize de sânge importante pentru femei

Iată 4 tipuri de analize la sânge recomandat în mod special femeilor, mai ales celor de vârstă medie.

1. GLICEMIA

Nivelurile mari de zahăr în sânge pot indica o stare de hiperglicemie ușoară, medie sau gravă, prediabet sau diabetul. De regulă sunt probleme cu insulina: organismul nu produce suficientă insulină, fie nu o poate folosi în mod optim. Corpul are nevoie de acest hormon pentru a transporta zahărul din sânge către celule, unde urmează a fi folosit ca sursă de energie.

Femeile care au trecut de 45 de ani pot face teste de glicemie o dată la 3 luni, mai ales dacă există deja un istoric familial de diabet, sau alte riscuri asociate, precum obezitate sau hipertensiune arterială.

Un nivel normal este considerată glicemia sub 100 mg/dL și HbA1C (hemoglobina glicozilată) sub 5,7%. Valorile glicemiei cuprinse între 100-125 mg/dL sunt considerate la limita prediabetului.

Diabetul poate fi prevenit prin schimbarea dietei și scăderea în greutate. Riscul de diabet zaharat de tip 2 poate fi redus cu 50% prin exerciții fizice de cel puțin 150 de minute pe săptămână

2. COLESTEROLUL

Măsurarea nivelului de colesterol din sânge este importantă pentru preîntâmpinarea afecțiunilor cardiovasculare. Femeile cu risc crescut în acest sens sau cu diabet trebuie să facă această analiză anual. În condiții normale, testarea colesterolului trebuie efectuată o dată la 5 ani începând cu vârsta de 20 de ani.

Niveluri normale sunt considerate: colesterolul total sub 200 mg/dL, colesterolul HDL peste 50 mg/dL și colesterolul LDL sub 130 mg/dL. la femeile cu risc de boli cardiace.

Pentru prevenirea efectelor nocive ale colesterolului crescut, se recomandă reducerea consumului de grăsimi saturare, care provin de regulă din carnea roșie și lactatele integrale, din prăjeli, ulei de palmier, ulei de cocos sau margarină.

Dacă colesterolul este foarte mare, se recomandă limitarea consumului de ouă, brânzeturi și crustacee. În schimb, este indicat să se consume cât mai multe fibre (ex. ovăz), proteine din carne slabă, precum pește și grăsimi sănătoase – ulei de măsline, nuci sau avocado.

3. TSH (hormonul de stimulare tiroidiană) și T4

Glanda tiroidă controlează metabolismul și fiecare celulă și țesut din corp, de aceea evaluarea ei regulată poate preveni numeroase probleme. Femeile sunt deseori afectate de tulburări tiroidiene.

Testarea nivelurilor hormonilor tiroidieni poate ajuta la diagnosticarea hipertiroidiei (glanda produce mai mulți hormoni tiroidieni decât este nevoie) sau a hipotiroidiei (o glandă inactivă, care nu produce suficienți hormoni).

Cele mai importante teste sangvine pentru tiroidă sunt TSH și T4. Ele pot fi efectuate mai ales când apar simptome precum:

– oboseală nejustificată
– slăbiciune musculară
– anxietate, nervozitate
– creștere sau scădere în greutate
– puls rapid
– sensibilitate mare la frig
– probleme cu părul și pielea (uscăciune)

Un TSH normal este de regulă încadrat între 0,27 și 4,2 mIU/L, iar un T4 normal între 5-14 mcg/dL.

4. VITAMINA D

Vitamina D este esențială pentru femei, mai ales în perioada de menopauză sau postmenopauză, când riscul de osteoporoză și fracturi este crescut.

Odată cu îmbătrânirea pielii, capacitatea ei de a absorbi vitamina D prin expunerea la soare scade. Cel mai bun test este 25 hidroxi-vitamina D, care arată nivelul total al acestei vitamine din corp.

Un nivel normal de vitamina D este considerat cel peste 30 ng/mL. În cazul unui deficit, se recomandă expunerea regulată la soare, creșterea consumului de lactate, ciuperci, somon, hering, sardine, ulei de ficat de cod, ton.

Cumpără de aici:

[wcepe_products ids= ‘7032, 10427, 9706′ button=’Cumpără aici’]

Surse bibliografice:

1. Neil R. Bell, Roland Grad, James A. Dickinson, Harminder Singh, Ainsley Elizabeth Moore, Danielle Kasperavicius, Kaylyn L. Kretschmer, „Better decision making in preventive health screening”, Canada Family Physician: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5507224/
2. Taylor Jones, Healthline, „9 Healthy Foods That Are High in Vitamin D”: https://www.healthline.com/nutrition/9-foods-high-in-vitamin-d
3. Regina Maria, „4 analize de sange importante pentru femei: ce semnifica rezultatele”: https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/4-analize-de-sange-importante-pentru-femei-ce-semnifica-rezultatele

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.