Semințele de CÂNEPĂ – specifice turtelor cu julfă din Ajunul Crăciunului – sunt foarte bogate în PROTEINE complete, MINERALE și OMEGA-3
Semințele de cânepă sunt un adaos nutritiv extraordinar la dieta noastră obișnuită, săracă în minerale, proteine de calitate și grăsimi bune, precum acizi grași Omega-3.
Trebuie menționat că semințele plantei de cânepă (Cannabis sativa L.) conțin cantități foarte mici de THC, compusul din marijuana care are efecte asemănătoare drogurilor.
Utilizările culinare și terapeutice ale semințelor de cânepă datează de cel puțin 3.000 de ani în China. Potrivit cercetătorilor români de la Facultatea de Agricultură din Timișoara, cânepa este atât de valoroasă din punct de vedere nutrițional și medicinal datorită conținutului bogat în proteine, minerale, fitosteroli și acizi grași esențiali.
Semințele de cânepă sunt surse importante de magneziu, calciu, fosfor, potasiu, fier, sulf, zinc și mangan. Conțin grăsimi bune în proporție de 30% (în special aicid linoleic, acid alfa-linoleic și acid gama-linoleic). Raportul dintre Omega-3 și Omega-6 este optim pentru sănătate.
Peste 25% din totalul lor de calorii provin din proteine de calitate. Semințele de cânepă au o cantitate de proteine egală cu cea regăsită în carnea de vită și de miel. Proteinele din cânepă sunt proteine complete, adică ne pot furniza toți aminoacizii esențiali pe care corpul nu-i poate produce.
Trebuie menționat de asemenea că proteinele din semințele de cânepă se digeră mult mai ușor decât proteinele din nuci, cereale și leguminoase.
Un studiu realizat pe șoareci la Universitatea Peking din Beijing a arătat că proteinele din semințele de cânepă au efecte anti-oboseală și imunomodulatoare.
Studiile au arătat că semințele de cânepă reduc riscul bolilor de inimă datorită conținutului de arginină, un aminoacid necesar pentru producerea de oxid nitric în corp. Acesta este important pentru relaxarea și dilatarea vaselor de sânge, și implicit pentru reducerea tensiunii arteriale și a riscurilor cardiovasculare.
Arginina, precum și acidul gama-linoleic din semințele de cânepă reduc de markerii inflamatorii asociați cu bolile de inimă.
Studiile pe animale au arătat că semințele și uleiul de cânepă scad reduc riscul formării de cheaguri de sânge și ajută la recuperarea inimii după un atac de cord.
Acizii grași esențiali, pe care semințele de cânepă îi conțin, sunt importanți nu doar pentru inimă, ci și pentru sănătatea creierului și a sistemului imunitar. Acestea Conțin de asemenea cantități importante de vitamina E.
Surse articol:
1. https://authoritynutrition.com/6-health-benefits-of-hemp-seeds/
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18589601
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3543203/
Vreau si eu o farfurioara de turte cu julfa ! Face cineva ??