MORCOVUL îmbunătățește sănătatea mai multor sisteme și organe din corp (inimă, stomac, ficat, bilă, ochi, creier)

Morcovul ar trebui să ocupe un loc mai important în alimentația noastră. Această legumă a fost înzestrată de Dumnezeu cu un potențial curativ impresionant.

Morcovii conțin antioxidanți puternici din familia carotenoidelor, precum alfa-caroten, beta-caroten și luteină, care au efecte terapeutice asupra mai multor organe și sisteme din corp.

morcovi-beneficii

Consumul de morcovi cruzi susține sănătatea întregului organism, începând cu sistemul imunitar și cel cardiovascular, și până la cel digestiv. Morcovii sunt de asemenea benefici pentru funcțiile cognitive și acuitatea vizuală.

Indicații terapeutice

Fitoterapeutul ieșean Constantin Milică spune că morcovii au o acțiune tonică atât asupra celor bolnavi, cât și asupra celor sănătoși, fiind recomandați îndeosebi în alimentația copiilor cu probleme de creștere și a persoanelor:

– anemice, astenice
– debile, extenuate
– convalescente
– cu lipsă de vitamine sau minerale
– cu imunitatea scăzută
– sensibili la infecții și alte boli

Beneficii pentru ochi

Datorită conținutului bogat în vitamina A și luteină, morcovii încetinesc progresia cataractei și previn apariția acestei boli. Studiile pe rozătoare au arătat că luteina protejează integritatea retinei în boala diabetului. Mai mult, morcovii măresc acuitatea vizuală la persoanele care suferă de miopie, la aviatori, marinari și alte categorii de persoane care au nevoie de o vedere bună.

Beneficii pentru ficat

Studiile au arătat că morcovii au efecte hepatoprotectoare notabile. Consumul acestei legume protejează îndeosebi împotriva toxicității de la nivelul ficatului, cauzată de medicamente.

Studiile pe animale au arătat că beta-carotenul previne inclusiv daunele ficatului cauzate de alcool.

Morcovii susțin procesul de detoxifiere a ficatului. Carotenoidele din morcovi sunt solubile în grăsime, și atunci când mâncăm un morcov, acestea stimulează fluxul biliar și eliminarea deșeurilor.

Morcovii sunt indicați în alimentația celor cu diferite boli de ficat:

– hepatită virală, hepatită cronică, insuficiență hepato-biliară, ciroză, ascită și alte tulburări gastro-hepatice

Beneficii pentru stomac și bilă

Consumul de morcov ameliorează diferite afecțiuni gastrointestinale și biliare:

– ulcer gastro-duodenal, gastrită hiperacidă, hemoragii gastro-intestinale, infecții intestinale, enterocolită, constipație, diaree la copii, colibaciloză, parazitoze intestinale, hemoroizi, eliminarea toxinelor din corp
– insuficiență hepato-biliară, litiază biliară, bilă leneșă

Bolile canceroase

Studiile observaționale au asociat dietele bogate în legume și fructe care conțin carotenoide (precum morcovul, dovleacul) cu un risc mai mic de cancer. Administrat sub formă de suc, morcovul poate ameliora starea bolnavilor de cancer. Morcovul protejează împotriva cancerului de plămân la fumători și ajută în leucemie.

Beneficii pentru sistemul respirator

Morcovul combate cancerul pulmonar, bacilul tuberculozei și pneumonia. Ajută în:

– răceală, tusea convulsivă, astmul bronșic, bronșită cronică

Beneficii pentru sistemul cardiovascular

Persoanele care consumă alimente bogate în carotenoide au un risc mai mic de afecțiuni cardiovasculare. Morcovul afectează absorbția colesterolului și excreția acizilor biliari, și crește statusul antioxidant. Prin aceste efecte, morcovul exercită o protecție importantă asupra sistemului cardiovascular. Morcovul scade colesterolul LDL din sânge.

Beneficii asupra sângelui

Morcovul crește nivelul hemoglobinei, ajută la regenerarea globulelor roșii și la curățirea sângelui de depunerile de colesterol LDL. Morcovul previne ateroscleroza.

Beneficii pentru creier

Luteina și zeaxantina sunt doi antioxidanți care se acumulează în creier și ajută la menținerea sănătății cognitive. Studiile au arătat că persoanele cu tulburări cognitive au un nivel scăzut de luteină, iar suplimentarea cu luteină și zeaxantină a crescut performanța la testele cognitive.

Surse articol:
1. http://www.farmacia-verde.ro/2013/08/02/doi-morcovi-pe-zi-reduc-colesterolul-cu-20/
2. http://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/carotenoids
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14569406
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14569406

1 comentariu

  1. Nu . Oamenii fac asa reclama dar iepurii nu.s avizi dupa morcovei

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.