Tinctura de MUGURI de PLOP, sau „propolisul vegetal” care vindecă zeci de BOLI

Potrivit cercetătorilor francezi, speciile de plop au un potențial terapeutic remarcabil, datorat proprietăților lor antioxidante și antiinflamatoare. Sunt îndeosebi benefici în afecțiunile respiratorii și urinare.

Puțini dintre noi știm că albinele colectează materia primă pentru fabricarea celui mai valoros produs al stupului – propolisul, din rășina mugurilor de plop. De aceea ei au mai fost numiți și „propolisul vegetal”.

Muguri de Plop

Muguri de Plop

Mugurii de plop se culeg primăvara, în perioada martie-aprilie. După recoltare, se întind în strat subțire pe suprafețe de lemn sau hârtie, și se lasă la uscat în locuri bine uscate și aerisite.

Beneficiile lor se datorează conținutului bogat în compuși cu o activitate antiinflamatoare, antioxidantă, detoxifiantă, diuretică și antiseptică: salicină, populină, uleiuri eterice, taninuri, acizi organici (galic, malic, cinamic, tartric, propionic), fier, zinc, cupru, mangan, iod, molibden, cobalt.

La nivelul pielii, mugurii de plop au efecte epitelizante, calmante, anti-micotice, antiseptice, analgezice, antiinflamatoare și cicatrizante.

Tinctura de muguri de plop – indicații terapeutice

Tinctura este cea mai eficientă formă de administrare a mugurilor de plop. Acest produs se găsește în magazinele naturiste și online, sau se poate prepara acasă, după rețeta de la finalul articolului.

• Pentru aparatul respirator

Mugurii de plop acționează favorabil asupra aparatului respirator datorită efectele lor antivirale, antiseptice, expectorante, fluidizante ale secrețiilor bronșice și stimulente imunitare:

– tuse, dureri în gât, amigdalită
– traheită, laringită
– răceală, gripă, guturai
– febră, dureri de cap
– bronșită, astm bronșic
– hemoragii pulmonare
– tuberculoză

Se iau câte 50-100 de picături de tinctură, de 4 ori pe zi, pe o bucată de pâine. O altă variantă ar fi să se amestecă 4 lingurițe de tinctură cu 4 linguri de miere. Din această cantitate, se ia câte 1 linguriță la fiecare oră.

Pentru efecte mult mai bune în aceste afecțiuni, tinctura de muguri de plop se poate asocia cu tinctură de cimbru și tinctură de pătlagină.

• Pentru aparatul urinar

Mugurii de plop ajută la eliminarea excesului de acid uric și uree, au efecte antiinflamatoare și antiseptice asupra căilor urinare. Sunt eficienți atât în calmarea simptomelor (usturime), cât și în tratarea infecției și vindecarea țesuturilor afectate.

– gută
– insuficiență renală
– cistită, pielocistită
– uretrită, nefrită
– litiază urică

Se iau câte 60 de picături, de 4-5 ori pe zi, amestecate cu miere de albine. Pentru efecte mult mai bune în aceste afecțiuni, tinctura de muguri de plop se poate asocia cu tinctură de ienupăr.

• Afecțiuni gastro-intestinale

– ulcer gastric
– colită de fermentație
– diaree
– helmintiază
– infecție cu Giardia
– anorexie

Se iau câte 50-100 de picături de tinctură pe zi, consumate pe pâine uscată sau prăjită.

• Reumatism, sciatică, spondiloză anchilozantă

Datorită conținutului de salicină și a efectelor sedative, tinctura de muguri de plop ajută la calmarea durerilor. Salicina este de asemenea prezentă în scoarța de salcie și crețușcă, plante care pot fi folosite în combinație cu mugurii de plop în tratarea reumatismului.

– reumatism
– artroză
– boli articulare

Doza este de 50 de picături, de 4 ori pe zi, administrare pe nemâncate. Se face o cură de 2-3 luni.

• Fibrom, adenofibrom, chisturi, tumori, cancer

Se iau câte 50 de picături de tinctură, de 4 ori pe zi. Tinctura de muguri de plop se poate folosi și extern, sub formă de comprese, care se țin 2 ore. Se aplică odată la 2-3 zile, după care se unge pielea cu cremă de gălbenele.

În cancer și dereglări hormonale, se poate administra și pulberea de muguri de plop, câte 1 linguriță, de 4 ori pe zi, pe nemâncate. Se face o cură de cel puțin 3 luni.

• Afecțiunile sistemului nervos

– dureri de cap
– astenie fizică și psihică

Se iau câte 50 de picături de tinctură, de 3-4 ori pe zi.

• Afecțiunile pielii

– răni dureroase
– arsuri
– ulcer varicos
– ulcerații atone
– hemoroizi, fisuri anale
– bube dulci
– eczeme
– micoze
– degerături
– acnee
– herpes
– candidoză bucală
– dureri musculare
– crăpături ale pielii
– cancer de piele

Tinctura de muguri de plop se aplică sub formă de comprese, după care se unge pielea cu cremă de gălbenele.

Tinctura de muguri de plop – rețetă

Dacă aveți posibilitatea să culegeți muguri de plop dintr-o zonă nepoluată, puteți prepara tinctura în casă după această rețetă:

Puneți 35 g de muguri zdrobiți la macerat în 100 ml de alcool de 90 de grade. După 10 zile, strecurați tinctura și păstrați-o în sticluțe închise la culoare.

Contraindicații

Preparatele din muguri de plop sunt contraindicate persoanelor care au alergie la aceste plante. Tinctura nu este indicată celor care suferă de afecțiuni hepatice sau gastrice în care este interzis alcoolul, femeilor gravide sau mamelor care alăptează.

Surse articol:
1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21425781
2. http://ziarullumina.ro/mugurii-de-plop-cei-binefacatori-65242.html

1 comentariu

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.